IZA KULISA

Može li loš sudac postati dobar političar

Mislav Kolakušić
 Davor Pongracic / CROPIX

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislav Kolakušić, savršeno se uklapa u već poveću galeriju aspiranata na istaknute političke funkcije koji su uvjereni da je za stjecanje vlasti i moći potreban dojam i ništa više. Dovoljno je, smatraju, biti kontra aktualne vlasti i etabliranih stranaka, osigurati si ulaz u medije, posebno televizije, te ovladati vještinom sricanja efektnih fraza koje će zatitrati u uhu prosječnog birača.

Pa tko danas u Hrvatskoj neće trznuti na jednostavne složenice satkane od pojmova korupcija, birokracija, nepravda, sirotinja...? Još ako se jurišnik na koju od političkih funkcija javnosti uspije predstaviti kao žrtva okoštalog korupmiranog sustava, priča je zaokružena i sve na čemu treba poraditi je održavanje vojske sljedbenika na društvenim mrežama i kanaliziranje njihova nagomilanog nezadovoljstva protiv svih koji će se drznuti ukazivati na šupljine i bezidejnost nove političke nade.

Sudac Kolakušić u tome ni po čemu nije originalan. Po istome se obrascu saborskih mandata dočepao Živi zid, po njemu je u političku arenu zakoračila i bivša predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Dalija Oreškovića, a po vrlo sličnom modelu politički comeback je najavila bivša SDP-ovka Mirela Holy.

Jedino po čemu se Kolakušić razlikuje od pojedinaca koji najavljuju izlazak na europarlamentarne izbore koji bi im trebali biti odskočna daska za dublji prodor u strukture vlasti jest to što on već obnaša vlast - sudbenu. Kao sudac, Kolakušić je dio treće grane vlasti, i to one koja izravno utječe na naš svakodnevni život, a u bitnome i na gospodarstvo.

A kako obnaša svoj dio vlasti najbolje govore podaci o stanju njegovih spisa - u čak 290 predmeta od 2017. godine do danas nije sazvao ni jedno ročište! Tko vjeruje da će na političkim funkcijama raditi više i bolje, sigurno će mu dati glas na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:51