IZA KULISA

Mržnja i nasilje su opasni za djecu, ne homoseksualizam

Zagreb, 191219.
Remetinecki gaj.
Istospolni bracni par Ivo Segota i Mladen Kozic, kojemu je sudski odobreno pravo da postanu udomitelji.
Na fotografiji: Mladen Kozic (lijevo) i Ivo Segota (desno).
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Mladen Kožić i Ivo Šegota

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax objavila je priopćenje kojim kritiziraju stav Ustavnog suda o udomiteljstvu za istospolne parove. Ustavni sud smatra da istospolni parovi imaju pravo udomljavati djecu. Iustitia et pax smatra da je to pogrešno.

“U hrvatskoj tradiciji i kulturi obitelj se poima kao zajednica majke, oca i njihove djece, i takav pogled nipošto ne treba mijenjati niti ga označavati nazadnim”, navodi HBK u svom priopćenju.

“Uključiti djecu u zajednice osoba istoga spola udomljavanjem ili posvojenjem znači zapravo činiti nasilje nad tom djecom u smislu iskorištavanja njihova stanja slabosti da bi ih se uključilo u okružje koje ne pogoduje njihovu punomu ljudskomu razvoju”, ističe Iustitia et pax. Uspoređuju prava u postupku udomljavanja i kažu da ne postoji pravo na roditeljstvo, ni pravo na udomiteljstvo. Zaboravljaju da postoji pravo na miran život i djetinjstvo.

“Kao petogodišnje dijete sam morao ustajati u šest i raditi, robijati. Nikad neću zaboraviti kako je teška bila Jupolova plastična kanta puna smjese za piliće”, opisao je neki dan u Jutarnjem svoj boravak u jednoj od udomiteljskih obitelji mladić koji je zbog takvog odnosa prema njemu, nedostatka pažnje i ljubavi, počeo krasti, završio u domu, a poslije i u zatvoru.

“Oni bi krenuli, ja bih na njih bacio stolac. Došli bi drugi put, opet bih bacio stolac. Ako bi došli opet, istrgnuo bih stol i bacio na njih”, opisao je drugi svoj boravak u domu.

Kazao je da slabiji nisu mjesecima jeli meso jer su svoj obrok morali davati starijima i jačima.

“To je bio jedini način da izbjegnu batine”, rekao je o nasilju koje ne zaslužuje nitko, kamoli djeca.

Iustitia et pax ne može zamisliti da istospolni par udomljava djecu.

Ustvari, misle da su istospolni parovi opasni za djecu. Možda i za druge ljude. Nisu, opasni su mržnja i nasilje. To je ono od čega treba zaštititi djecu, a ne od homoseksualnih ili heteroseksualnih osoba jer je takav stav jedino nazadno u cijeloj priči. Jedna je djevojka napisala kako bi rado da ju je iz doma izvukla žena u vezi s medvjedom. Muškarac s hobotnicom. Svejedno. Samo da nije sama, da je nitko ne voli.

Izdvajamo