OTOČNA AMBULANTA

NAJGORE IZNENAĐENJE KOJE HRVATIMA UNIŠTAVA LJETOVANJE 'Poludjet ću od boli! Boli da se rasplačeš i potajno lupaš glavom o zid, oteklina je golema...'

 Ivo Ravlic / Ilustracija / CROPIX

Slobodno me žalite - more ću ove godine, kako je krenulo, vidjeti samo u na malim ekranima i na fotkama kojima se moja ekipa nemilosrdno i neempatično razbacuje na društvenim mrežama.

Slušajući svoju mračnu stranu preraspodjeljujem milijunski jack-pot (koji ću prije ili kasnije osvojiti) ovisno o tim postovima na fejsu. Elem, onaj što je stavio sliku enormnog zubaca može zaboraviti pare, zna on tko je!

Neki će, ipak, dobiti više no što sam prije isplanirala. Zbog ušiju.

Recimo, moja prijateljica koja je svojih dvoje sitne i živahne djece odvela k svekrvi na otok kraj Zadra, a onda su i njezino trogodišnje muško dijete, i ona, 43-godišnjakinja, dobili upalu uha. Poludjet ću od boli, piše mi u SMS-u. Boli da se rasplačeš, da potajno lupaš glavom o zid i skrivaš se od djeteta koje hrabrije od tebe trpi uhobolju. I kći druge prijateljice u Šibeniku pola odmora propatila je zbog istog problema. Suosjećam s njima. U meni su se probudila ružna sjećanja. U doba kad sam i ja išla na more, na jednom sam otoku otkrila što je otalgija.

Ronili smo, plivali i zafrkavali se, a navečer sam počela osjećati kuckanje, pa bol. Imala sam onaj neugodan osjećaj, kad ostane vode u uhu pa je ne možete nikako istjerati. Do jutra je moj lijevi profil bio znatno drukčiji od mog desnog profila zbog goleme otekline oko uha i ispod njega. Zeznut upalni proces izabrao je mjesto na kraju zvukovoda, tik do bubnjića. Imala sam osjećaj da se cijeli Jadran odlučio preliti u moju tikvu i tamo bućkati, klokotati, mrmoriti i izvoditi sve one onomatopeje iz pjesama - uz divljačku bol.

Tada sam otkrila i da su super doktori na otocima, u onim tzv. turističkim ambulantama. Jedan takav mi je, nakon što me pregledao onom spravicom, otoskopom, dao antibiotske kapi, antibiotike i lijekove protiv boli (i, što je podjednako važno, rekao da smijem popiti koju čašu plavca bez obzira na lijekove), a onda mi deset dana ispirao uho. Strpljiv čovjek. Nisam morala prekinuti odmor. Druge sam godine, na istom otoku, otišla po antibiotike nakon što sam osjetila prvi “kuc-kuc” u istom uhu. Uhvatila sam gada u samom početku. Ah, uspomene!

A kad mi je treća osoba u dva tjedna, ovaj put frend, rekao da se s Kupe vratio s upalom uha, odlučila sam pitati nekog tko zna - što se događa s tim našim ušima ljeti i ima li preventive otalgijama.

Nazvala sam svojeg najdražeg otorinolaringologija i audiologa, prof. dr. Roberta Trotića. On je vrhunski stručnjak, čovjek koji ugrađuje umjetne pužnice već 20 godina i kuži se u uho do zadnje koščice i slušne dlačice.

- Mnogi misle da su upale uha češće u jesen i zimi, no to je djelomično točno. Naime, ljeti su češće upale vanjskog uha, dakle uške i zvukovoda, a u jesen i zimi češće su upale srednjeg uha, bubnjišta i lanca slušnih koščica - kaže profesor Trotić.

Ljeti smo više izloženi uvjetima koje uho baš ne voli - klimatizaciji, propuhu, uživanju u vjetru koji nam mrsi kosu dok se vozimo automobilom, biciklom... Ili dok guštamo u slatkovodnom ili slanovodnom kupanju i ronjenju.

Kao i u mnogim drugim stvarima, tako je i ovdje najbolje rješenje preventiva.

- Dva tjedna prije nego što krenete na godišnji odmor, provjerite kod liječnika obiteljske medicine ili otorinolaringologa stanje vanjskog uha. Dobra priprema i čišćenje uha ako treba, prevenirat će mogući odlazak liječniku tijekom godišnjeg, što ipak pokvari zasluženi odmor - preporučuje dobri profesor. To posebno vrijedi za one koji su skloni nakupljanju cerumena u uhu.

- Ako osoba ima u zvukovodu ceruminalni čep, on u doticaju s vlagom može nabubriti, začepiti zvukovod i izazvati upalu. Treba ga isprati iz zvukovoda - tumači.

I svakako, bez obzira gdje se kupali, izbacite vodu iz uha svim sredstvima - povucite ušku prema dolje, skakućite, nagnite glavu... Samo da ode.

Kad već zaboli, a prije no što se dokopate sućutnog liječnika, možete si pomoći toplinom (recimo bocom napunjenom toplom vodom naslonjenom pokraj uha), ili žvačite žvaku (pokreti vilice mogu pomoći da izađe voda).

Malo sam čeprkala i po internetu, pa u gomili savjeta za uhobolne pronašla i jedan za one koji imaju električnu četkicu za zube. Ne, ne trebate je gurnuti u uho, nego prisloniti iza uške jer vibracije mogu istjerati zločestu vodu.

Btw, ako ste se sažalili na mene i imate krevet viška...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50