PRO ET CONTRA

Nakon izbora za EP Hrvatska postaje zemlja desnice i krajnje desnice

 
Nikola Grmoja, Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Zekanović
 Bruno Konjević / Damjan Tdaić / Goran Mehkek / Hanza Media

Milorad Pupovac se u srijedu pokazao u malo kad viđenom izdanju. Potupno je izgubio živce u Saboru, pa je mostovce Roberta Podolnjaka, Nikolu Grmoju, te Hrvoja Zekanovića, Zlatka Hasanbegovića i njihovu svitu nazvao neostvarenim Hrvatima, neiživljenim pederima u moralnom i drugom smislu riječi, huljama koje se pozivaju na volju naroda.

Erupciju Pupovčeva gnjeva valja, međutim, promatrati kao dio predizborne kampanje za europarlamentarne izbore u kojoj se ekstremna desnica pokazuje kao jedini pravi izazivač vladajućem HDZ-u. Desnica je započela žestoko i izabrala taktiku napadanja i nametanja tempa, a glavna pozornica biti će joj Sabor. Iz saborske rasprave u kojoj je Pupovac izgubio živce još se vidi da priče o razjedinjenosti krajnje desnice ne piju vodu, ili barem ne do kraja. Saborska rasprava navodi na suprotan zaključak. Konzervativno-klerikalne udruge koje su pokrenule inicijative za referendume ne bi li se srušila Istanbulska konvencija i prekrojilo izborno zakonodavstvo i to tako da se, među ostalim, umanje prava zastupnika nacionalnih manjina, doživjele su fijasko.

Utvrdilo se da nisu prikupile dovoljno potpisa, a žalbe na proceduru pri provjeri potpisa pale su im na Ustavnom sudu. No, umjesto da prihvate neuspjeh, nastavile su šiljiti s optužbama o manipulacijama ministra uprave Lovre Kuščevića pri provjeri potpisa, pa dobacile loptu klerikalno desnoj bratiji u Saboru. Spremno ju je prihvatio Most koji se konačno ideološki potpuno profilirao kao klerikalno desna stranka koja puca na dio HDZ-ova biračkog tijela, te ga nastoji uvjeriti da se aktualni, Plenkovićev HDZ udaljio od demokršćanskog i konzervativnog temelja. Usto se Andreja Plenkovića i HDZ optužuje za manjak osjećaja za nacionalni suverenitet te podređenost politici koja se kroji u Bruxellesu.

I iz ponašanja HDZ-a vidljivo je kako im je fokus kampanje za europarlamentarne izbore upravo na borbi sa strankama i udrugama desnijima od njih samih. Za sada je pretkampanja sadržana u Plenkovićevim obilaženjima HDZ-ovih organizacija koje slave 29 godina od svoga osnutka. Na stranačkim skupovima Plenković s jedne strane drži govore o pogubnosti populističkih stranaka koje iznose niz neistina i služe se manipulacijama, a s druge strane napadno iz prvih redova izostavlja HDZ-ovu stranačku desnicu čiji je najveći reprezent potpredsjednik stranke Milijan Brkić.

Postaje napadno kako se HDZ u pretkampanji gotovo ne osvrće na ljevicu ispravno procjenjujući da im od njih ne prijeti nikakva opasnost. SDP-ovci su razbijena vojska čiji se predsjednik Davor Bernardić i dalje grčevito bori za opstanak na čelu stranke, zanemarujući pritom da mu rejting stranke u očima birača iz mjeseca u mjesec tone. Tako je i popis ljudi koji bi trebali biti kandidati na SDP-ovoj listi za Europski parlament u najvećoj mjeri Bernardićevo vraćanje duga ljudima uz čiju se pomoć održava na čelu stranke.

Stoga će se uspjeh SDP-a na izborima za Europski parlament mjeriti u okvirima rezultata koje će ostvariti dvoje njihovih aktualnih europarlamentaraca - Biljane Borzan i Tonina Picule. Pravi je problem, međutim, što nakon izbora za Europski parlament vjerojatno neće doći ni do kakvih promjena u SDP-u. To znači da je Hrvatska na pravom putu da se pretvori u zemlju u kojoj će biti relevantne samo dvije političke opcije - desni HDZ i još ekstremnija desnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:02