NEVINA U LUDNICI

NAPOKON SMO SE I MI PRIKLJUČILI #MeToo REVOLUCIJI IAKO NISMO HOLLYWOOD Otkaz vulgarnom liječniku izgleda kao civilizacijski preokret. Napokon!

u krugu: Lana Žugec
 Nova TV/CROPIX

Konačno smo i mi dobili prvi #MeToo slučaj, u liku ortopeda iz Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu. Sve se odvilo ekspresno kao da smo u Americi: pacijentica Lana Žugec u siječnju je bila na pregledu, sva zgrožena odmah je pokušala doći do ravnatelja i poslala pismenu pritužbu, 1. veljače govorila je u emisiji “Provjereno”. Dan kasnije, 2. veljače, Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u bolnicu. Mediji su objavljivali nova i nova svjedočenja o vulgarnom ortopedu, koji je tako godinama verbalno maltretirao pacijentice i pripravnice. Vjerojatno i žene s kojima je radio.

U petak 9. veljače KB Dubrava priopćila je kako je liječniku otkazan ugovor o radu. U siječnju su primili pritužbu pacijentice zbog neprimjerenog ponašanja ortopeda, osnovali Povjerenstvo koje je stvar istražilo i utvrdilo da je pritužba osnovana. Sukladno Zakonu o radu i bolničkom Pravilniku, kažu u priopćenju, otkazali su ugovor o radu.

Bravo za bolnicu! Sve se može kad se hoće. Četiri mjeseca nakon što je stvar krenula u Hollywoodu lavinom optužbi protiv producenta “Pulp Fictiona” Harveyja Weinsteina, kojeg su brojne glumice optužile za silovanje i napastovanje, i mi smo dobili prvi slučaj. Žena je istupila i povjerovalo joj se. I u KB-u Dubrava, kao i u Hollywoodu, radilo se o tipu o kojem su svi sve znali, ali se godinama to prešutno toleriralo… jer se toleriralo. “Prvo mi se naguzite, a onda lezite onako kako vi žene najviše volite, na leđa, s jako raširenim nogama”, “Imate tešku autoimunu bolest; to vam je Božja kazna jer niste svima dali”, “Meni njezina guzica dobro izgleda, a vama, sestro?”, tako je govorio doktor pacijenticama. “Došla sam u bolnicu čista, uredna, namirisana, onako kako su me roditelji učili da treba ići doktoru, a izašla sam prljava, uvrijeđena, ponižena i kao čovjek i kao pacijent”, ispričala je novinarima Lana Žugec kako se osjećala nakon traumatičnog pregleda. U jednom trenutku ju je i dirao po grudima.

Nije bio grub samo prema ženama. Zadranin Ivica Milanja pismeno se požalio 2013. i od bolnice dobio odgovor da protiv liječnika postoji još pet pisanih pritužbi. Još pet, prije četiri godine. Supruga, koja je bila s njim, potvrdila je njegove navode, no liječnik je tvrdio da je sve bilo OK, a to je potvrdila medicinska sestra.

Na kraju je ispalo da je ortoped gotovo cijeli radni vijek proveo u neprofesionalnom radu s pacijentima a da nadređeni ravnatelji nisu reagirali, sve dok pritisak javnosti nije postao prevelik, napisala je Goranka Jureško, kolegica koja u Jutarnjem godinama piše o zdravstvu. Što se sada promijenilo? Voljela bih vjerovati da se napokon promijenila društvena klima i da danas više nije prihvatljivo ono što se šutke toleriralo desetljećima.

Otkaz vulgarnom liječniku izgleda kao civilizacijski preokret. Napokon! Netko se požalio, nadležni su u par dana stvar ispitali, ustanovili da je žalitelj u pravu i reagirali. Bravo za bolnicu, bravo za ministarstvo! No u prvom redu bravo za Lanu Žugec i Ivicu Milanju koji su pristali javno istupiti, bravo novinaru Ivanu Čorkalu koji ih je pronašao i razgovarao s njima. Ni priče o Weinsteinu ne bi bilo da dvije novinarke New York Timesa nisu šest mjeseci radile na njoj i da se niz glumica nije odlučilo javno izložiti. Ovo nije Hollywood i ono što su Žugec i Milanja napravili treba iznimno cijeniti jer je u našoj sredini mnogo teže i opasnije suprotstaviti se moćniku. Hvala Lani Žugec, hvala Ivici Milanji, jedno veliko hvala u ime svih onih koji više neće izlaziti iz bolnice u Dubravi s osjećajem da su ispljuvani i poniženi. Hvala vam u ime onih diljem Hrvatske koji će se tek odvažiti da kažu: Heej, ne smijete se ponašati tako, nemate pravo na to, iako ste moćniji od mene!

Mnogo je ljudi oko nas koji se ponašaju kako ne bi smjeli, tuku svoje žene i zlostavljaju djecu ili maltretiraju podređene. I mi to znamo, i šutimo. Kao ona medicinska sestra. Nemojte je osuđivati, zar biste vi svjedočili protiv svojeg šefa? Samo ako imate podršku nadređenih. Inače znate da vam je pametnije poslušati Maru Tomašević i držati jezik za zubima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:21