PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

NAŠ KRITIČAR POGLEDAO JE NOVI REALITY SHOW 'ŽENIM SINA?' Edipov kompleks nije nezanemariv u Hrvata...

Dobri stari Edip, uvijek će za njega biti posla. Novi stvarnosni natjecateljski format Nove TV zacijelo će razgaliti mnoge. Toliko je transparentno komičan da mu je teško dodijeliti ikakvu lošu ocjenu. Majka traži sinku mladenku - što ćeš više od toga. Edipov kompleks nije vjerojatno vodeći problem u hrvatskome društvu, ali zacijelo nije ni zanemariv.

Format je inače zaživio u Nizozemskoj još prije dvanaest godina, ali za naše je podneblje očito bio odviše provokativan da ga se odmah, što bi rekli političari, implementira.

Jedino me donekle snuždilo što je mamica i sinčića nekako premalo. Svega četiri para. A djevojke koje im se nude uglavnom su i više nego neiskoristive za podle majčinske planove. Ima čak i jedna striptizeta!

I sve te djevojke hopsaju, cupkaju, igraju badminton, nadaju se, znoje, pjevuše i sve tako, malo-pomalo, prave karikature od sebe i veće nego što jesu, a za brak - nisu. Ili možda jesu, ali ne pod budnim okom majčica nabrijanih.

Pojavi se tu i tamo i neki muški roditelj. Takvima je pomalo neugodno. Majka Marica sitničava je oko svake djevojke eventualno zainteresirane ozbiljnije za njezina dragocjenog Igora. Jednoj vire gaće, druga je preglasna, treća...

Bilo kako bilo, emisija je u jednom pogledu zbilja edukativna. Naime, razbija mit o romantičnoj ljubavi dvoje mladih bez nadzora, koji će najbolje znati što je za njih najbolje.

Taj koncept romantične ljubavi, posljedica mode, do danas se uglavnom pokazao promašenim, barem kad je posrijedi Republika Hrvatska. Gotovo polovica brakova raspadne se, iz ovih ili onih razloga.

Dogovoreni brakovi djeluju danas kao opasan anakronizam, no kad čovjek bolje razmisli, nisu li ipak roditelji koji put pametniji od djece?

Voditeljica Irina Čulinović uglavnom je prenapadno odjevena, djeluje zasad ponešto kruto i ne odviše zabavno, ali će se, uvjereni smo, s vremenom popraviti.

Moralizatori će zaključiti kako format, makar prikriveno, zapravo vrijeđa ženski rod. Naime, žene/djevojke tretiraju se kao objekti za zadovoljenje muških potreba, ovaj put trajnih. No, ne vjerujemo da su Nizozemci imali na umu promicanje patrijarhata. Prije će biti da su na umu imali - novac.

A onima koji će ga za njih zarađivati, natjecateljima, producenti, dakle, možda doista promijene život.

Kako kažu producenti, na samom kraju avanture, u prisutnosti majke, mladići će odlučiti koja je od djevojaka njihova izabranica za vezu doživotnu. S obzirom na to kako se sve danas ljudi upoznaju, možda ovo i nije najgori način da se počini životna pogreška.

Igor, Anan, Elvis i Marko zacijelo nisu najatraktivniji izbor na svijetu, no kad su već toliko bezazleni da se upuste u ovakav jedan eksperiment, ne preostaje nam drugo do da ih podupremo. U nadmetanju s gospođama majkama, dakako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:06