NEVINA U LUDNICI

Naši suci štite silovatelje. I mi im to dopuštamo

 Božo Radić / CROPIX

Oko pola milijuna Španjolaca izašlo je na ulice, pobješnjeli zbog presude petorici tipova koji su silovali 18-godišnjakinju za vrijeme festivala u Pamploni. Jesu li osuđeni? Jesu. Na koliko? Na devet godina. Devet godina? Toliko kod nas nećete dobiti ni ako silujete 11-godišnje dijete. Baš nas briga za djecu, ionako će završiti u Njemačkoj i Irskoj ako išta valjaju. Pa što je to toliko razljutilo Španjolce da im ni devet godina nije dosta? To što sud petorku nije osudio za silovanje nego blaže, za seksualni napad, “jer se žrtva nije branila”.

Čudan svijet ti Španjolci, jelda? Više od 200 demonstracija jer su poludjeli što sud ide na ruku počiniteljima. Na kraju su mladići ovo ljeto ipak osuđeni za silovanje, na maksimalnih 15 godina. Plus dvije onome koji joj je ukrao mobitel.

A sad Hrvatska. U srpnju su novine objavile da je Zagrepčanin silovao ženu i još joj stavio nož pod grlo prijeteći da će je ubiti ako ga ostavi, pa je osuđen na godinu dana zatvora. Godinu, da. Tip je silovao ženu u stanu u kojem su živjeli. Uhvatio ju je za vrat, počeo je na silu ljubiti, legao na nju. Govorila mu je da prestane, pokušavala ga odgurnuti. Kasnije, stavio joj je nož pod vrat i prijetio da će je ubiti ako ga ostavi. Županijski sud u Zagrebu presudio je da je za to primjerena kazna od godine dana. Nepravomoćno.

A pravomoćno? Možda tri mjeseca uvjetno jer je inače uzoran vatrogasac, ili dobrovoljni davalac krvi? Tako vam je to u obitelji, tako vam je to u Hrvatskoj.

Nisu to tek izolirane presude pojedinih sudaca kojima se malo pomiješalo u glavi. U veljači je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda u Varaždinu koji je osudio tipa na godinu zbog silovanja djevojke u svom kafiću. Psihički slomljena, djevojka je pomoć tražila na psihijatriji. Pet godina čekala je na pravomoćnu presudu, i to kakvu? Lani je za slično silovanje u Zagrebu odrezana pravda od godine i dva mjeseca. Pa jedna od šest mjeseci za silovanje gluhonijeme cimerice.

Sasvim je jasno onda zašto brojna silovanja nikad ne budu prijavljena, naši suci štite silovatelje. I mi im to dopuštamo, nismo mi vruće krvi kao Španjolci. Tip koji je više puta silovao 11-godišnjakinju u Rijeci (možete li to zamisliti?) - manje od pet godina. Tko donosi takve presude, imaju li ti suci djecu? Imaju li mentalne i emocionalne kapacitete da si predoče kako izgleda život žene koja je više puta silovana u dobi od 11 godina? I iskreno misle da je za 40-50 godina patnje, stida, ogromnih problema u partnerskim odnosima i svakodnevnom funkcioniranju, primjerena kazna od četiri i pol godine zatvora? Ne, suci nisu autistični idioti, oni sude u skladu s duhom vremena, i zahtjevima društva.

I zato je ogromna vijest da su članovi vlade u srijedu u Banskim dvorima primili cure iz akcije #spasime i objavili da se mijenjaju zakoni o silovanju i nasilju u obitelji. Spolni odnos bez pristanka se ukida (ono iz Španjolske, nije se branila, kod nas ste se s tim mogli izvući sa šest mjeseci kazne), a više niti jedan sudac neće smjeti za silovanje dati 12 ili 14 mjeseci zatvora: minimalno će biti tri godine, najviše i dalje deset.

I ne samo to. Maksimalno jedan slučaj nasilja u obitelji moći će proći kao prekršaj, već po drugoj prijavi napadača će goniti za kazneno djelo nasilja u obitelji - od jedne do tri godine zatvora. Nema više beskonačnog niza prekršajnih prijava bez posljedica, sve dok nasilnik ne zatuče ženu?

Novi zakoni trebali bi važiti od 1. siječnja 2020, najavili su u Vladi.

- Želimo zaprijetiti svima onima koji žele počiniti takva kaznena djela i poručiti im da neće proći lako, da će im biti izrečena teška kaznena sankcija - istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Nadam se da su suci dobro čuli ministra, ako su već gluhi na patnju žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:25