IZA KULISA

Ne može poslovnik zakrpati deficit ideja i neznanje

Božo Petrov
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Zakoni i pravila znaju poslužiti da neuke ljude spase od njih samih, ali kad pod tom firmom HDZ kroji Poslovnik o radu Sabora, uvjeravajući da mu samo želi vratiti dignitet i poštedjeti javnost od neozbiljnosti zastupnika, razgolićuje vlastite slabosti. Oporba je za Poslovnik, čiju je konačnu verziju Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jučer poslao na javni ogled, tvrdila da je redukcionistički, cenzorski, antidemokratski.

Uprla je prstom da izvršna vlast grabi što joj ne pripada i zaboravlja tko kome podnosi račune, ona Saboru, a ne obrnuto.

Da HDZ njime spašava samo sebe, da se želi poštedjeti kritike i sumnje, a oporbi zatvara usta i sužava ionako deficitarne slobode. Kao krucijalni dokaz naveli su redizajn aktualnog sata po kojemu bi premijer dolazio svake prve srijede u mjesecu podnositi raport, ali zastupnici više ne bi imali pravo izražavati nezadovoljstvo njegovim odgovorom, čime se ozbiljno izokreće svrha aktualca i pretvara u puko glorificiranje premijera.

Zadovoljstvo oporbe premijerom bi vjerojatno tolerirali, al’ nisu uspjeli naći poslovničku formulu...

HDZ je ipak odustao: aktualac ostaje kakav je bio, ali ne i od toga da stanke prebace u termin od 15 do 16 sati. HDZ je reterirao, ali je svejedno jučer lider Mosta Božo Petrov pao u trans i zavapio da im HDZ ne da govoriti. Robert Podolnjak uvjeren je da nas nacrt vraća u kameno doba, zbog čega će morati pribjeći nuklearnoj opciji…

Reže se minutaža replika i ukida pravo na replike unutar istog kluba. Teško je ne složiti se s HDZ-om kad kažu da su replike estradizirale Sabor, i s Miloradom Pupovcem kad kaže da se parlament prometnuo u birtijaško natezanje. Dobro je da je HDZ odustao od originalnih zamisli oko aktualca, kao što je dobro da javnost vidi tko je i kako zastupa u neretuširanom izdanju. Nema tog poslovnika koji može zakrpati loš odgoj, neznanje, deficit ideja i suficit neodgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38