IZA KULISA

Ne zaboravimo da je Tajani Berlusconijev učenik

 REUTERS

Prvo da riješimo činjenice: nakon Drugog svjetskog rata brojni su Talijani bez suda bačeni u fojbe. To nitko od formiranja moderne države Hrvatske uopće ne dovodi u pitanje. Ali, također je nedvojbena činjenica da je upravo talijanska politika svih ovih godina besramno politizirala taj zločin.

I nije posebno otkriće da u mnogim krugovima u Italiji i dalje žive iredentističke ideje. Hrvatskoj se, kad je riječ o zaštiti manjina, mnogo toga može i mora prigovoriti, ali talijanska manjina spada među obrazac kojim se možemo dičiti (što se baš za talijansku državu ne bi moglo reći u Južnom Tirolu).

I zbog svega navedenog, da je autor izjave o “talijanskoj Dalmaciji” bio netko iz sadašnje vlade u Rimu, na to bi trebalo reagirati, ali zasigurno ne bi izazvalo ovakvu buru napada. Jer, to je rekao predsjednik Europskog parlamenta, dakle osoba od koje se očekuje posebna senzibilnost u političkom ophođenju. I ne može se iskupiti tezom da je riječ o predizbornoj kampanji pa je dobro upecati glas kojeg potomka esula. Niti tezama da su riječi izvučene iz konteksta.

Euractiv.hr i Jutarnji list su te riječi naveli točno kako su izrečene. “Živjela talijanska Dalmacija” u bilo kojem kontekstu ima samo jedno značenje: predsjednik Europskog parlamenta smatra da je Zara (Zadar) samo privremeno u Hrvatskoj. I time ruši sve vrijednosti koje bi kao čelnik jedine izabrane institucije Europske unije morao braniti beskompromisno od svih koji imaju takve primisli, posebno ako dolaze iz njegove domovine.

Skandal kakav se ne pamti od doba kad je Silvio Berlusconi u Europskom parlamentu rekao Martinu Schulzu da bi bio dobar “capo u logoru”. Ako netko ne zna, Tajani dolazi iz stranke kojoj je Berlusconi i dalje čelnik. Koji je Tajanija planirao za premijera. I zato se Tajani neće povući s položaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:44