IZA KULISA

NOVA KOSOVSKA VLADA REZULTAT JE VELIKIH KOMPROMISA Međunarodna zajednica pritišće i Kosovo i Srbiju da se nastave razgovori

Albin Kurti
 AFP

Nakon teških, gotovo četvoromjesečnih, natezanja, Kosovo je konačno dobilo Vladu, nakon čega bi ponovno trebalo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine koji je u zadnjih pola godine zapeo u moru kalkulacija, natezanja i teorija urote. Nova kosovska Vlada rezultat je velikih kompromisa i uzajamnog nepovjerenja partnera. Novi premijer Albin Kurti tek je pred sam kraj, kada se pojavila mogućnost novih izbora, pristao na zahtjeve Demokratskog saveza i njegova lidera Ise Mustafe, pogotovo u vezi s tim da ga se podrži na skorim predsjedničkim izborima, zato vladi mnogi predviđaju turbulencije. Zanimljivost je to da je Srpska lista, folklorno nazvana Vučićevi Srbi, ušla u parlament, nije glasala za novu Vladu, ali ima dva ministarska mjesta koja su prihvatili, iako javno govore da s Kurtijem nema razgovora. No, to nije ništa novo jer oni će ionako postupati kako im se kaže iz Beograda, a te će odluke itekako ovisiti o stranim ambasadama i pritiscima i predizbornim prohtjevima Aleksandra Vučića. Srbija ide na izbore u travnju.

Kurti je radikalni nacionalist, koji je odmah najavio da će Srbiju tužiti za genocid međunarodnim instancama, zatim da će uvesti obavezni vojni rok te ima maksimalistički zahtjev - neizostavno međusobno priznanje. Vučiću to odgovara jer se može očekivati da će to pokušati iskoristiti za otezanje dijaloga. Međunarodna zajednica pritišće i Kosovo i Srbiju da se nastave razgovori. I Washington u Bruxelles inzistiraju da se stvar što prije riješi, a i Trumpu u predizbornoj godini treba bilo kakav vanjskopolitički uspjeh jer mu zapinju Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, Ukrajina. No, u ovom trenutku dijalog najmanje odgovara Vučiću jer je njegova ideja “korekcije granica” u induciranoj komi, a svjestan je da završetak pregovora nosi samo jedno - srpsko priznanje Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:04