WASHINGTON MAIL

Oko Trumpa je sve veći i veći metež

 REUTERS

Metež oko administracije Donalda Trumpa intenzivira se zbog optužnice protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, generala Michaela Flynna, i očekivane rekonstrukcije kabineta. Kriza oko Flynna i moguća smjena državnog tajnika Rexa Tillersona mogli bi povećati Trumpov pritisak na istragu FBI-a o njegovim vezama s Kremljem. Trump se naljutio na Tillersona jer su se pojavile vijesti da je ovaj prije nekoliko mjeseci nazvao predsjednika “običnim glupanom”, a pred medijima nije pokazao interes da opovrgne te navode.

Osvećujući se, Trump djeluje odlučno i u nastojanju da javno osramoti Tillersona te ga vjerojatno zamijeni Mikeom Pompeom, direktorom CIA-e, računajući da bi mu potonji bio lojalniji. Trump je duboko frustriran državnim tajnikom i neprestano ga podriva u cijelom nizu tema, uključujući politiku prema Sjevernoj Koreji i Rusiji. Tillerson je odbio prihvatiti Trumpove zahtjeve da poboljša diplomatske odnose s Moskvom jer je uvjeren da se Kremlj uplitao u američke izbore.

Tillerson cijeni svoju neovisnost na diplomatskom frontu i nikada se nije vidio u ulozi lakeja. Trump zahtijeva lojalnost, čak i pokornost od onih koji rade za njega te se smatra jedinim nužnim dijelom vlade. Čak je izjavio kako razumije vanjsku politiku bolje od State Departmenta.

Sada su svi pogledi uprti u Pompea: hoće li se oprijeti pritisku Bijele kuće i jednostavno postati čovjek koji govori “da”. Isto vrijedi i za republikanskog senatora Toma Cottona, koji je glavni kandidat za mjesto novog šefa CIA-e. Dosad je Cotton podržavao Trumpa, ali njih bi se dvojica mogli sukobiti ako Trump bude ignorirao dokaze o ruskom uplitanju u izborni sustav ili iznosio teorije zavjere o američkim obavještajnim agencijama.

Kako se bliži kraj prve Trumpove godine u uredu, i druge se glave nalaze na giljotini, uključujući ekonomskog savjetnika Garyja Cohna, pa čak i zeta Jareda Kushnera. Cohnov odnos s Trumpom zategnut je zbog ekonomske politike jer na Trumpa snažno utječu protekcionisti, a Cohn je zagovornik slobodne trgovine. Cohnova je pozicija u Bijeloj kući poljuljana i nakon što je javno kritizirao Trumpov odgovor na nasilje na skupu bijelih suprematista u Virginiji u kolovozu. Kushner je pod rastućim pritiskom zbog ruske istrage i njegov je utjecaj u Bijeloj kući oslabio. Obraz bi mu se mogao spasiti ako dobije neku vanjsku savjetničku ulogu.

Osim toga, brojni zaposlenici srednjeg razreda mogli bi otići usred meteža kako bi sačuvali svoje karijere. To bi moglo imati značajan utjecaj na Bijelu kuću jer bi bilo teško naći zamjene - naime, sve se manje ljudi želi pridružiti administraciji. I dok se bavi metežom u svojoj vladi, Trump je sve bjesniji i frustriraniji zbog neovisne ruske istrage koju vodi posebni savjetnik Robert Mueller koja se približava Trumpovu užem krugu i članovima obitelji. Ipak, bilo koji pokušaj da otpusti Muellera ne bi izazvao samo ustavnu krizu, nego i nacionalnu političku krizu u kojoj bi u pitanje bila dovedena i sama budućnost predsjedništva.

Flynn je priznao da je lagao FBI-u, dajući do znanja da će svjedočiti protiv Kushnera i možda samog predsjednika kao viših dužnosnika koji su ga uputili da kontaktira rusku vladu prije nego što je Trump ušao u ured.

Prema Flynnovu svjedočanstvu, Trumpov tim je surađivao s Moskvom i potkopavao politiku Obamine administracije čak i nakon što je otkriveno da se Moskva uplitala u američke izbore. Takva bi optužba mogla rezultirati istragom jer je nezakonito da privatni građani vode vanjsku politiku. Prije nego što je Trump preuzeo vlast, a Obama još bio predsjednik, Flynn je navodno uvjeravao Kremlj da je dolazeća Bijela kuća sklona ukloniti sankcije koje kažnjavaju Rusiju zbog miješanja u izbore.

Još važnije, Flynn bi mogao rasvijetliti pitanje je li se Trumpova kampanja okoristila ili je bila u konspiraciji s uplivom Moskve na izbore, što bi predstavljalo još ozbiljniji kazneni prekršaj. Protuzakonito je za bilo kojega građanina da dobije pomoć od strane sile za upliv u izborni proces. Flynn je prvi dužnosnik Trumpove administracije i četvrti povezan s kampanjom koji je povezan s mogućim dosluhom s Kremljem te opstrukcijom pravde i financijskim prekršajima.

Osim toga, pojavili su se dokazi da je Trump izvršio pritisak na članove Kongresa da prekinu istragu njegove kampanje. Proteklih je mjeseci više puta razgovarao sa zastupnicima koji su izravno uključeni u kongresnu istragu, uključujući senatora Richarda Burra, koji predsjeda senatskim Odborom za obavještajne službe.

Konačno, Mueller traži dokaz za quid pro quo između Trumpa i Putina. Jesu li Trumpovi predstavnici obećali da će ublažiti ili ukinuti financijske sankcije Moskvi u zamjenu za rusku pomoć u pobjedi nad Hillary Clinton na predsjedničkim izborima, koristeći različite društvene medije i kibernetičke intervencije? Ako Flynn pribavi dokaze za takav dogovor o miješanju u izbore, porast će zahtjevi za Trumpov opoziv.

S Flynnom na korak do svjedočenja koje bi moglo početi proces opoziva, Trump bi možda poželio da može upotrijebiti Putinove izravne metode eliminiranja rivala ili svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:53