KOMENTAR GORANKE JUREŠKO

OTKRIVAMO TKO JE 'DIGAO ŽIVAC' INAČE STALOŽENOM MINISTRU Sada se postavlja pitanje - je li priča o manjku opreme, ustvari, izgovor?

 
Vili Beroš
 / Marko Lukunić/POOL/PIXSELL

Kolegice i kolege koji imate pitanja a nitko vam ne odgovara, koji ste u strahu kako sutra bez opreme dalje, zabrinuti ste što ste doma danas donijeli djeci iz vaših ustanova, pišite i dijelite slike ovdje i dijelite dalje...” Slike su pak bili ormarići bez zaštitne opreme koja bi liječnike trebala štititi od koronavirusa.

Taj je Facebook status dr. Ivana Bekavca, bivšeg pomoćnika ministra zdravstva, “digao živac” inače staloženom ministru Viliju Berošu. Izgovorio je riječi koje od početka epidemije u Hrvatskoj nismo čuli. Naime, u kratkom vremenu nakon Facebook statusa dr. Bekavca “razvila” se liječnička korespondencija koja je sugerirala da zdravstveno osoblje “mora raditi bez zaštitne opreme”.

Ministar je iskreno priznao da situacija s opremom nije idealna, ali naglasio je da nije ni alarmantna, kako to sugeriraju neki njegovi kolege-političari. Dapače, situacija se popravlja jer stižu donacije, a i kineska se proizvodnja oporavlja. No, opreme nema niti će je vjerojatno biti za držanje “za svaki slučaj”, za “one koji ne rade a rado bi je imali”, a najgore je ako je moneta za političko “potkusurivanje”.

Nužni su disciplina i racionalnost, pa će i oni koji trebaju opremu biti zaštićeni i imati na raspolaganju što im je potrebno. Naime, na početku epidemije u Hrvatskoj, kad je opreme bilo bitno manje nego ovih dana, pokazalo se da “neće ići” nabava i “zaduživanje” svakog pojedinca u zdravstvenoj ustanovi već da se to mora organizirati centralizirano, odnosno da se mora znati tko i zašto dobiva opremu.

Prije nego što se pojavio prvi pacijent s virusom u Hrvatskoj, čelnici zdravstvenih ustanova dobili su upit iz Ministarstva gospodarstva o potrebi za zaštitnom opremom. Neki su to shvatili prilično neozbiljno pa se na kraju raspodjela radila prema procjenama stručnjaka, a ne onih koji su trebali napraviti taj posao.

Također, potpuno je legitimno da se i među zdravstvenim djelatnicima, koji su, nema sumnje, u ovom trenutku najugroženije zanimanje, širi strah. Više ih od 200 ima Covid-19! Zato je vjerojatno i priča o nedostatku opreme dobrodošla isprika “zašto ne želim raditi”. Ne bi li se smirila ova napetost, nužni su argumenti, što znači da svaka ustanova treba imati jasne upute tko, kada i gdje može dobiti zaštitnu opremu u trenutku kad mu zatreba.

“Dopuštena” je i posudba između ustanova ako nekome tko je izložen oprema treba, a drugima u tom trenutku ne. Nije dobro da se problemi vezani uz koronavirus rješavaju Facebook statusima. Svaki zdravstveni djelatnik ima svog nadređenog, a taj nadređeni svog, sve do ministra, i to je jedini pravi put rješavanja problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:32