NAGNI SE DA TE...

PIŠE ANTE TOMIĆ Dok je Harvey Weinstein silovao 77 žena, Ivica Todorić je čitavu državu naguzio

Ivica Todorić pred novinarima u Londonu nakon što je pušten uz jamčevinu
 Simon Dawson / REUTERS

Filmski svijet potresaju seksualni skandali. Deseci glumica optužuju moćnog producenta da ih je napastovao, mamio u hotelske sobe, grabio u limuzinama, trgao im odjeću, neprilično ih dodirivao. Zatim se otkrilo da su i stanoviti glumci bezobzirno silovali kolegice, a na kraju su se javili i muškarci, žrtve poznatog glumca za kojega se dosad samo nagađalo da je homoseksualac, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Užas se razotkrio među nekim lijepim i uspješnim ljudima, u jednom bogatom, otmjenom, povlaštenom i sretnom susjedstvu. Dugo su se muka i sramota krile iza visokih ograda, zaštićene nadzornim kamerama, tjelohraniteljima i dobermanima.

Desetljećima je gorko poniženje živjelo u vilama s meksičkom poslugom, iznad garaža s ferrarijima i lamborghinijima, između beskrajnih hektara savršeno pokošenog terena za golf, prije nego što se uplašeno i tiho, u suzama oglasilo.

Onda je on stisnuo PIK...

Za to vrijeme u našem malom, zabačenom kutiću svijeta traje afera s Agrokorom, golemom kompanijom koja se urušila pod dugovima. Naše brige čine se totalno drugačije od opisanih hollywoodskih, ali u osnovi su zapanjujuće slične.

Daryl Hannah i Gwyneth Paltrow, koje je zlostavljao Harvey Weinstein, ili prestravljeni šesnaestogodišnji gumački početnici koje je Kevin Spaceydirao po preponama, doživjeli su neugodnost koja se može usporediti s neugodnostima do jednoga hrvatskog premijera s vlasnikom Agrokora.

Potresene ispovijesti filmskih ljepotica kako ih je Harvey Weinsteinkrupnom dlakavom rukom zgrabio za grudi imaju ustvari mnogo zajedničkog s poznatom zgodom kad je Ivica Todorić potkraj prošlog stoljeća drsko zgrabio pšenicu iz robnih rezervi.

Kad pred saborskim povjerenstvom uskoro počnu svjedočenja kako je naš silnik otimao dućane, uljare, klaonice, punionice vode, poljoprivredna dobra i lovišta, žanrovski će to biti blisko slučajevima u kojima hollywoodski silnici trgaju gaćice.

"Onda je Ivica Todorić žestoko stisnuo PIK Belje i onda... i onda... i onda", kazivat će za koji dan mucavo, plačnim glasom, hrvatski političari.

"Polako, saberite se. Popijte malo vode", reći će im Milijan Brkićsuosjećajno.

Svjedok će uliti iz bokala, popiti vode, duboko udahnuti i smoći snage da napokon izjavi: "Ivica Todorić me je držao za PIK Belje i pohotno upitao: 'Je li ti lijepo?', a ja sam zatvorio oči i, što ću, jadan, rekao: 'Je, Ivice.'"

I u Hollywoodu i u Hrvatskoj, u obje ove tužne priče, riječ je o moći i njezinoj zloupotrebi, o nasilju koje je desetljećima prolazilo nekažnjeno. Na jednoj strani bio je veliki producent koji je stvarao i uništavao glumačke karijere, a na drugoj privrednik koji je stvarao i uništavao političare.

Prvome su pljeskali, dirljivo mu zahvaljivali i davali Oscare, drugome su oduševljeno klicali, umiljavali mu se Zlatnim kunama, nazivali ga menadžerom godine i imenovali počasnim predsjednikom Udruge poslodavaca.

I premda se dobro znalo, potiho se dugo govorilo da ni producent ni privrednik nisu takvi genijalni vizionari kakvim ih se predstavlja, već da su gadovi, pokvarenjaci i grabežljivci, nitko im se nije usudio suprotstaviti.

Žrtve, Gwyneth Paltrow kao i hrvatski premijeri i ministri, jednaka prepadnuta i bijedna bića, sve su krotko otrpjele. Američka javnost zatečena je razmjerima seksualnih zločina Harveyja Weinsteina.

Nagni se da te...

Neshvatljivim im se čini da je netko tako dugo nasrtao na neke prekrasne, samouvjerene žene. Čak sedamdeset sedam ih se dosad javilo!

Kako je netko mogao silovati sedamdeset sedam žena, a nije nekakav ološ, psihopat s tetoviranim kukastim križem na obrazu, poznati kriminalac s odebljim dosjeom, bjegunac od pravde, već je ugledan i poštovan, u smokingu i talijanskim cipelama, leti privatnim avionom i predsjednik ga prima u Bijeloj kući? Kako je taj uspio sve obmanuti? Zašto smo šutjeli, pitaju se Amerikanci posramljeno.

Ako ih išta može utješiti, mi ovdje u Hrvatskoj možda smo i jadniji. Naše je čudovište strašnije, naša šutnja neoprostivija. Dok je Harvey Weinstein silovao sedamdeset sedam žena, Ivica Todorić je čitavu državu naguzio, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:59