IZA KULISA

PIŠE JURICA PAVIČIĆ Kako je Petar Škorić progutao sve istanbule i marakeše u strahu da će se naći na gubitničkoj strani u HDZ-u

Petar Škorić
 Vojko Basic / CROPIX

Čelnik splitskog HDZ-a Petar Škorić personifikacija je one vrste političara zbog kojih građane uhvati populistički bijes.

Škorić je već godinama čelnik vladajuće stranke u drugom hrvatskom gradu. Saborski je zastupnik i gradski vijećnik. U Županiji je zaposlio i ženu. Premda mu je profesionalna dužnost da se brine za prometnice, Škorić se “proslavio” kad je kao gradski vijećnik postavio vijećničko pitanje o lošem stanju prometnica na splitskom području. Pročuo se i onda kad je s udivljenjem komentirao radni moral i učinkovitost Kineza na Pelješkom mostu, a da mu na pamet nije palo da je njegov posao da ustroji lokalne “Kineze”.

Škorić je - ukratko - uzorak one vrste političara koji od javnosti dobivaju posao, plaću, saborske troškove, fotelju i nepotističke privilegije, ali se iza četiri popodne premetnu u mrzovoljne kritičare nefunkcionirajućeg sistema.

Škorić sličan dupli pas igra i kad su posrijedi tzv. ideološka pitanja. Tijekom godina uveseljavao je javnost ratujući na fejsu s Pamelom Anderson i Majom Sever, u kulturi je slovio za kadrovsku metlu, a u navodnim svjetonazorskim pitanjima redovno se priklanjao konzervativnom krilu stranke. Očekivalo se da će u pseudo-ideološkom ratu koji trenutno plamti u HDZ-u Škorić stati uz sebi srodne iz tima Kovač - Stier.

Ali, figu. Na prekjučerašnjoj sjednici splitskog ogranka lokalni su hadezeovci sjevernokorejski jednodušno podržali Plenkovića za predsjednika stranke. Škorić je podržao takav stav i izjavio kako se “kroz raspravu iskristalizirao stav o podršci” jer je “procijenjeno da Plenković može do parlamentarnih izbora maksimalno homogenizirati stranku”.

Tako je, eto, završila kratka i blijeda epizoda “stranačkog disidenta” Škorića. Suočen s realnom prijetnjom da će ostati na gubitničkoj strani, da će možda biti zaobiđen na izbornim listama i u diobi plijena, Škorić je progutao sve istanbule i marakeše, te pjongjangovski podržao velikog vođu. Ako je itko dosad dvojio oko toga kako će izgledati pluralizam u HDZ-u, nakon ovakve “homogenizacije stranke” tih dvojbi valjda nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19