SEKSOPOLIS

PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ Slatko-gorke uspomene na kraljevsko vjenčanje

Stoje: Jasper Dyer, Vojvotkinja od Cornwalla, Princ od Walesa, Doria Ragland, Vojvoda od Cambridgea; srednji red: Brian Mulroney, Vojvoda od Edinburgha, Kraljica Elizabeta II, Vojvotkinja od Cambridgea, Princeza Charlotte, Princ George, Rylan Litt, John Mulroney; Prednji red: Ivy Mulroney, Florence van Cutsem, Zalie Warren, Remi Litt
 Alexi Lubomirski / REUTERS

Vjenčanje je prošlo, ostali su komentari. Oceani, sazviježđa, galaksije komentara. Dok se meni Meghan u vjenčanici učinila savršenom, bilo je onih koji su je kritički proglasili “običnom”. Dok je u mojim očima njezina frizura bila točno kako treba, neki su je proglasili “nemarnom”. Kraljevski frizer službeno se oglasio kako su frizuru namjerno napravili manje uštogljenom, s ponekim vrckavim pramenom na čelu ili iza uha jer je mladenka na dan vjenčanja poželjela izgledati prirodno. Bilo je onih koji su otkrili kako je istu vjenčanicu nosila Jennifer Lopez u nekom svom romantičnom filmu. Nekima se ni veo nije dopao. Potplati na cipelama za večernju zabavu bili su, srećom, pohvaljeni. Kao i haljina Stelle McCartney koju je novopečena vojvotkinja odjenula za biranih dvjesto uzvanika finalnog partyja u Frogmore Houseu, palači u sklopu windsorskog imanja.

Kraljica i dalje posjeduje izvjestan dio Britanije: parkove, šume, palače, dvorce. Pred Meghan je možda ipak bila jednostavnija odluka od one pred kojom se našla Hitchcockova ljubimica Grace Kelly, naime da postane princezom sićušne kneževine koja je svoj prestiž sagradila na kocki i ruletu i pritom se odrekne vlastite slave i karijere. Iz svoje malko problematične obitelji Meghan je ušla u zajednicu Windsorovih, u potomke hrabrog, premda mucavog kralja Georgea i Kraljice Majke što se za najgorih bombardiranja nisu makli iz Londona. Istoj je obitelji pripadao i flambojantni Edward koji se zbog ljubavi prema razvedenoj Amerikanki (ali i neskrivenih sklonosti prema Trećem Reichu) odrekao krune.

Istoj se obitelji priključila Diana iz drevne obitelji Spencer koja je negdje u Meghaninoj dobi smrtno stradala u pariškom tunelu.

Okolnosti njezine smrti nikada nisu do kraja razjašnjeni. Svemu je prethodio loš brak s princom Charlesom, bulimija, napadi depresije, ljubavnici kao odgovor na njegovu Camillu Parker-Bowles s kojom se zapravo nikada nije razišao. U svojoj trideset i sedmoj godini, dakle stara kao Meghan koja se tek pojavila na golemoj pozornici, na predstavi koju motri cijeli svijet, Lady Di već je prošla sito i rešeto medijske pompe, večernjih haljina, dragulja, tijara, neprekidnog boravka na novinskim naslovnicama. Povučenoj djevojci koja je prije udaje bila teta u vrtiću takve počasti nisu nužno uvijek godile, premda je bila ikonom svoga doba, slavnija od svih drugih članova kraljevske obitelji zajedno. Princ Charles nije bio ni trenutka zaljubljen u nju i ona je to znala već na “vjenčanju stoljeća”. Odabrao ju je kao što se bira “dobro grlo”, pritisnut okolnostima koje nisu išle na ruku njemu i Camilli.

Okolnostima koje danas definitivno ne postoje, premda ne znamo što je kraljica osjetila na vijest da se princ Harry ženi razvedenom američkom glumicom iz serije “Suits” i modnom influencericom. Nisu Windsori ništa manje problematični od Markleovih, samo što, za razliku od njih, nose krunu. Međutim, ono što je netko dobro zamijetio i što mi se čini posve točnim jest da je izvjesna nepoznata, skromna gospođa, razvedena Afroamerikanka, koja je ne tako davno kraljevsku obitelj, kao i svi mi, mogla gledati samo na televiziji, na windsorskom vjenčanju osvanula elegantnija i decentnija od samog princa Charlesa i njegove vječne Camille u sjeni šešira u obliku plamenca i ružičastoj haljini. Možemo to zvati britanskom ekscentričnosti, naravno, svi su nosili povelike šešire, ali nisam sigurna ni da mi se ljubičasto gnijezdo na kraljičinoj glavi nešto silno dopalo.

Pa ipak, u svojim devedesetima, i kraljica i princ Philip izgledali su baš dobro. Prošlo je sedamdesetak godina od njihove bračne krize, kada se Philip morao pomiriti s time da supruga i djeca neće nositi njegovo prezime, nego prezime Windsor, konstrukt iz Velikog rata, kada su se navrat-nanos odrekli prezimena Saxe-Coburg-Gotha. Pa je tako i Philipova obitelj odbacila “Battenberg” i postala “Mountbatten”. Njegov ujak Dicky bio je posljednji vicekralj Indije. A Philip se životno morao pomiriti s time da bude “samo” kraljičin muž. Razvod, naravno, nije dolazio u obzir. Reklo bi se da će mnogo manje drame biti u životu novopečenih vojvode i vojvotkinje od Sussexa. No život se uvijek potrudi da nas ne liši drame i preokreta: zato sve bajke završavaju u trenutku vjenčanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:07