SEKSOPOLIS

PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ Što su kraljevima nekoć značili problemi u krevetu?

engleski princ William i Kate Middleton s novorođenim sinom
 Profimedia, Eyevine

To što je vojvotkinja od Cambridgea rodila drugoga sina danas je zgodna vijest, bebica je slatka, a vojvotkinja se već nekoliko sati nakon poroda pojavila u crvenoj haljini s malim princom na rukama. Međutim, u dugoj i vijugavoj britanskoj povijesti imati ili nemati sina bilo je mnogo više od fotkica po novinama i portalima. Oko toga je li neki kralj obavio svoju dužnost u krevetu i je li njegova supruga uspješno rodila propadale su kraljevske loze i kruna bi prelazila u druge ruke.

I sam Henrik VIII., čuven po grubom baratanju sa svojim suprugama, muku je mučio oko toga da se dokopa muškog nasljednika. Loza Stuarta prestala je vladati upravo zbog tog problema: nakon tragične sudbine kraljice Anne, što je pokopala sina za kojeg se vjerovalo da će biti kralj, započela je grozničava potraga za nasljednikom koja će završiti tek u dalekom i malenom Hannoveru. Otamo će biti uvezen kralj koji nije znao engleski, ali je imao dvije prednosti: po ženskoj liniji bio je u rodu sa Stuartima i bio je protestant. Nakon raznih Georgeova i njihovih perika i Hannoveri su se našli u složenoj situaciji nakon smrti Georgea IV. Njegova kći, u narodu omiljena Charlotte od Clarencea, umrla je mlada rađajući sina. Princezina je smrt izazvala podjednak potres u Londonu i šire, poput prerane smrti princeze Diane od Walesa.

Nakon tog tužnog događaja na tron će sjesti dugovječna Victoria, kći najmlađeg kraljeva brata, s kojom će, nakon udaje za princa Alberta od Saxe-Coburg-Gothe, započeti istoimena loza, a završiti Hannoveri. Loza će svoje očito njemačko ime promijeniti u Velikom ratu, kada će dogovorno postati Windsori, i tako do danas.

No vratimo se Tudorima. Ako je Henrik VIII. pokušavao dobiti nasljednika na najbrutalniji način, režući glave svojim suprugama, ni priča o kratkovjekoj i krvavoj kraljici Mary nije mnogo veselija. Katolkinja se brutalno razračunavala s protestantima, što joj je priskrbilo nadimak Krvava Mary. Riješivši se drugih pretendenata na krunu, jedina kći Henrika VIII. i njegove prve supruge Katarine Aragonske udala se za Phillipa od Španjolske, iz kuće Habsburg, u problematičnoj dobi od 37 godina. Grozničavo je htjela nasljednika i u rujnu 1554. objavila trudnoću.

U travnju se svakodnevno očekivalo rođenje nasljednika, čak su krenule priče da je rodila sina. Međutim, tijekom svibnja gotovo nitko nije vjerovao da je Mary trudna.

U srpnju je bilo jasno da nema bebe: nakon lažne trudnoće, kraljica je potonula u duboku depresiju, a razočaran suprug krenuo je u razne vojne operacije na kontinentu. Nakon još jedne lažne trudnoće Mary umire sa 42 godine i nasljeđuje je polusestra, slavna Elisabeth I., koja se od samog početka proglasila “djevičanskom kraljicom” i time se riješila mučne potrage za suprugom i nasljednikom. S njome će završiti loza Tudor. I Tudori i Stuarti i Hannoveri itekako su imali briga i problema oko kraljevskih beba. Rođenje sina značilo je i sigurni nastavak kraljevske loze. Plodnost nekog kraljevskog braka značila je godine mira i zadovoljstva u kraljevstvu. Naravno, ako bi se par ponašao korektno.

I sinovi vojvotkinje od Cambridgea također znače nastavak loze Windsor, no novorođeni princ tek je peti u redu za krunu jer relativno nedavno donesena je odluka kojom princeze ne postaju kraljice tek nuždom i slučajnosti pa je tako mala Charlotte četvrta.

Pitanje je samo koliko će još kraljevstvo potrajati, bez obzira na brojnost nasljednika. Njihova budućnost već odavno ne ovisi o širenju Carstva ni o vođenju ratova na kontinentu, nego samo o tome koliko će dugo svijet zanimati što je odjenula Kate, a što sve opasnija Amerikanka Meghan Markle, buduća supruga princa Harryja. Koja zasigurno nije onoliko opasna poput Amerikanke Wallis Simpson, no itekako zna pronaći dobar mantil iz ormara i kombinirati ga s haljinama i frizurama.

Toga su Windsori itekako svjesni. Budućnost krune jest u ormarima dviju lijepih žena, Kate i Meghan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31