SEKSOPOLIS

PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ Što su kraljevima nekoć značili problemi u krevetu?

    AUTOR:
    • Milana Vuković Runjić

  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2018. u 20:30

(180423) -- LONDON, April 23, 2018 -- Prince William (L), Duke of Cambridge, and his wife Catherine, Duchess of Cambridge, present their newborn son outside St. Mary's Hospital in London, Britain, on April 23, 2018. Catherine on Monday gave birth to a boy, her third child, who is the fifth in line to the British throne., Image: 369496796, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

engleski princ William i Kate Middleton s novorođenim sinom

To što je vojvotkinja od Cambridgea rodila drugoga sina danas je zgodna vijest, bebica je slatka, a vojvotkinja se već nekoliko sati nakon poroda pojavila u crvenoj haljini s malim princom na rukama. Međutim, u dugoj i vijugavoj britanskoj povijesti imati ili nemati sina bilo je mnogo više od fotkica po novinama i portalima. Oko toga je li neki kralj obavio svoju dužnost u krevetu i je li njegova supruga uspješno rodila propadale su kraljevske loze i kruna bi prelazila u druge ruke.

I sam Henrik VIII., čuven po grubom baratanju sa svojim suprugama, muku je mučio oko toga da se dokopa muškog nasljednika. Loza Stuarta prestala je vladati upravo zbog tog problema: nakon tragične sudbine kraljice Anne, što je pokopala sina za kojeg se vjerovalo da će biti kralj, započela je grozničava potraga za nasljednikom koja će završiti tek u dalekom i malenom Hannoveru. Otamo će biti uvezen kralj koji nije znao engleski, ali je imao dvije prednosti: po ženskoj liniji bio je u rodu sa Stuartima i bio je protestant. Nakon raznih Georgeova i njihovih perika i Hannoveri su se našli u složenoj situaciji nakon smrti Georgea IV. Njegova kći, u narodu omiljena Charlotte od Clarencea, umrla je mlada rađajući sina. Princezina je smrt izazvala podjednak potres u Londonu i šire, poput prerane smrti princeze Diane od Walesa.

Nakon tog tužnog događaja na tron će sjesti dugovječna Victoria, kći najmlađeg kraljeva brata, s kojom će, nakon udaje za princa Alberta od Saxe-Coburg-Gothe, započeti istoimena loza, a završiti Hannoveri. Loza će svoje očito njemačko ime promijeniti u Velikom ratu, kada će dogovorno postati Windsori, i tako do danas.

No vratimo se Tudorima. Ako je Henrik VIII. pokušavao dobiti nasljednika na najbrutalniji način, režući glave svojim suprugama, ni priča o kratkovjekoj i krvavoj kraljici Mary nije mnogo veselija. Katolkinja se brutalno razračunavala s protestantima, što joj je priskrbilo nadimak Krvava Mary. Riješivši se drugih pretendenata na krunu, jedina kći Henrika VIII. i njegove prve supruge Katarine Aragonske udala se za Phillipa od Španjolske, iz kuće Habsburg, u problematičnoj dobi od 37 godina. Grozničavo je htjela nasljednika i u rujnu 1554. objavila trudnoću.

U travnju se svakodnevno očekivalo rođenje nasljednika, čak su krenule priče da je rodila sina. Međutim, tijekom svibnja gotovo nitko nije vjerovao da je Mary trudna.

U srpnju je bilo jasno da nema bebe: nakon lažne trudnoće, kraljica je potonula u duboku depresiju, a razočaran suprug krenuo je u razne vojne operacije na kontinentu. Nakon još jedne lažne trudnoće Mary umire sa 42 godine i nasljeđuje je polusestra, slavna Elisabeth I., koja se od samog početka proglasila “djevičanskom kraljicom” i time se riješila mučne potrage za suprugom i nasljednikom. S njome će završiti loza Tudor. I Tudori i Stuarti i Hannoveri itekako su imali briga i problema oko kraljevskih beba. Rođenje sina značilo je i sigurni nastavak kraljevske loze. Plodnost nekog kraljevskog braka značila je godine mira i zadovoljstva u kraljevstvu. Naravno, ako bi se par ponašao korektno.

I sinovi vojvotkinje od Cambridgea također znače nastavak loze Windsor, no novorođeni princ tek je peti u redu za krunu jer relativno nedavno donesena je odluka kojom princeze ne postaju kraljice tek nuždom i slučajnosti pa je tako mala Charlotte četvrta.

Pitanje je samo koliko će još kraljevstvo potrajati, bez obzira na brojnost nasljednika. Njihova budućnost već odavno ne ovisi o širenju Carstva ni o vođenju ratova na kontinentu, nego samo o tome koliko će dugo svijet zanimati što je odjenula Kate, a što sve opasnija Amerikanka Meghan Markle, buduća supruga princa Harryja. Koja zasigurno nije onoliko opasna poput Amerikanke Wallis Simpson, no itekako zna pronaći dobar mantil iz ormara i kombinirati ga s haljinama i frizurama.

Toga su Windsori itekako svjesni. Budućnost krune jest u ormarima dviju lijepih žena, Kate i Meghan!

Izdvajamo