SEKSOPOLIS

PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ Vjenčanje budućnosti po Marku Zuckerbergu

 
 REUTERS

Spletom neplaniranih okolnosti nekih mjesec i pol nisam na Faceu. Moje su aktivnosti na toj društvenoj mreži već prije splasnule jer odjednom sam se poželjela starinskog modela razmjene informacija, tako da se nađem s prijateljem i popijem kavu, malo popričam. Druženje licem u lice toliko je ugodnije od onoga preko slika, rečenica i srdačnih malih emotikona na društvenim mrežama. Čovjeka, na primjer, možete taknuti po ruci ili ramenu, kako biste poentirali to što mu govorite. Možete se prilikom sastanka i rastanka srdačno izgrliti i izljubiti.

Sve je to nemoguće kad niste uživo. No Mark Zuckerberg, preživjevši bez ikakvih problema nedavni skandal (jedan u nizu) u kojem se pokazalo da je privatnost bezbrojnih korisnika Facea ugrožena, jer se njome služe zločeste marketinške agencije, odlučio je zagrabiti i u vjenčane vode. “Od tri američka braka dva su sklopljena zahvaljujući društvenim mrežama”, utvrdio je u svojem prvomajskom govoru. “Od sada ćemo vam omogućiti da u ozbiljne, trajne, bračne veze, ulazite preko Facebooka. Najsretniji sam kada mi ljudi zahvaljuju što su se preko Facebooka upoznali i zaljubili.”

Naravno, upoznavali su se i preko Tindera, s kojim je Mark krenuo u rat. Nisu to nekadašnja “usamljena srca” koja smo jednom davno s veseljem čitali na kraju novina. Kad ljubav u ruke preuzme Facebook, dapače, brak, postanem malko nepovjerljiva. Ipak su strogi FB cenzori ne tako davno redom zabranili kao opscene i Veneru iz Willendorfa i Neptuna iz Bologne i Malu sirenu, iz čega se vidi da se na njihovoj meti mogu naći razne meke dušice iz svijeta povijesti umjetnosti, književnosti, ili, jednostavno, zaljubljenici u neki kip koji su odlučili “postati” na Facebook.

Jasno su cenzori definirali da će biti izbrisane sve slike koje pokazuju tijelo na neadekvatan način. Pa makar neadekvatan način bio iz tisućljetnih davnina, u slučaju vilendorfske Venere ili iz 16. stoljeća kada je kipar Giambologna izradio Neptuna i njegovu fontanu u čast uspona nekog pape kojem očito nisu smetali golišavi, mišićavi Neptun i prilično razbludne nimfe u njegovoj pratnji.

Kad je bolonjska spisateljica Elisa Barbari objavila Neptuna, istog kakvog u mobitelima ima svaki turist koji je posjetio Bolognu, počeli su problemi: “Neadekvatno je prikazano ljudsko tijelo”, oglasili su se cenzori, nakon što su uklonili nesretnog, mišićavog morskog boga, “što nije u skladu s našim pravilima.” A pravila su prilično čudna i stroga. Gotovo da ima nečeg zastrašujućeg u načinu kako se u njima opisuje prikazivanje ženskih bradavica “samo u funkciji dojenja, ili nakon operacije”. S jedne strane, tu je cenzura, a s druge, prilično slobodno marširanje intimom konzumenata.

Pa ipak, Zuckerbergova mreža buja i u njoj je sve više ribica, pa i više nego što ih je bilo među podanicima onog davnog Neptuna, čiji će trozubac godinama kasnije nadahnuti braću Maserati za njihov nezaboravni automobil. Kako će izgledati najnoviji Facebookov alat za pronalaženje muža/žene još ne znamo, ali bit će “diskretan, ne za svačije oči, nego samo za one koji se njime služe”. Ženidbeni alat sigurno će biti funkcionalan i sigurno će za njime posegnuti mnogi koji od posla ne stignu potražiti partnera, primjerice, na tulumu ili u kafiću: te prastare vrste zabave prepustimo Veneri vilendorfskoj, jer danas više i ne igraju neku ulogu u sudbinskim doživljajima zvanim “upoznavanje”. “Upoznala (upoznao) sam nekog” sve rjeđe je rečenica koja znači izlazak iz kompjutora ili mobitela.

Zašto se udaljiti od ekrana, kad nam je unutra sve lijepo spakirano. Otkad ne kažem deset puta na dan “ovo moram staviti na Face” život mi je postao malko stvarniji. Mogu nešto i proživjeti a da ne “podijelim”. Naravno, ove bi rečenice mogle zvučati bedasto i naivno nekoj “influencerici” koja od “dijeljenja” zarađuje. Majka svih influencerica definitivno je Kim Kardashian koja svakim svojim golišavim fotosessionom za društvene mreže strpa milijune na račun. Pa ipak, između stvarnog svijeta i onog koji se sastoji iz cijelog kozmosa što ga je za sve nas osmislio Mark Zuckerberg, a potom i mnogi njegovi imitatori, gdje gotovo da nema usluge koju ne možete potražiti, pa tako i vjenčanje, sve više mi se sviđa dobri, stari, zaboravljeni svijet koji i dalje postoji izvan ekrana, samo ga više nitko ne vidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:30