PRO ET CONTRA

Plenković sanira štete koje proizvodi pravosuđe jer se boji ulice

Slučaj Frane Lučića treći je u kratkom vremenu gdje je politika intervenirala da odvrati ljude da pravdu traže na ulici
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Za tjedan-dva mogao bi se postići dogovor oko nagodbe s Franom Lučićem, jedinim vatrogascem koji je preživio kornatsku tragediju. Poručio je to jučer ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obznanivši da je, na poticaj premijera Andreja Plenkovića, razgovarao s DORH-om i odvratio ih od namjere da se žale na presudu prema kojoj je Lučić nakon punih 12 godina napokon trebao dobiti odštetu.

Ovo je treći put, i to u kratkom vremenu, da je politika intervenirala u postupke pravosuđa kako bi sanirala posljedice njegova (ne)rada i odvratila ljude da pravdu ishode na ulici.

Prije dva mjeseca Bošnjaković je, i to u nedjelju, odjurio u Zadar i sastao se s tamošnjim sucima i tužiteljima ne bi li umirio bijesne građane koji su prosvjedovali zbog puštanja na slobodu Darka Kovačevića zvanog Daruvarac - tipa koji je brutalno pretukao 18-godišnjakinju.

Vlada se očito uplašila da bi joj se u Zadru mogao početi “događati narod” koji neće moći kontrolirati, pa je ministar pravosuđa brže-bolje odjurio tamo.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović intervenirala je potkraj siječnja. Tada je, naime, objavljeno da je potvrđena presuda Općinskog suda u Rijeci kojom je Huanito Luksetić osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora jer je uzgajao marihuanu. Luksetić godinama boluje od multiple skleroze i pomaže mu jedino ulje kanabisa.

Kako ga ne može legalno nabavljati (premda je dozvoljeno), bio je prisiljen sam ga proizvoditi. No, pravosuđe je u njegovu slučaju odlučilo biti revno i zbog “viška” koji mu je policija našla poslalo ga na dvije godine u zatvor. Odlazak u zatvor za Huanita bi, što je rekla njegova majka, značio smrtnu presudu.

Grabar-Kitarović odmah je poručila da će iskoristiti zakonske ovlasti i pomilovati Huanita, čime je zasigurno spriječila prosvjede većih razmjera koji su već bili najavljeni u Rijeci.

Nije od tada prošlo ni mjesec dana, a pravosuđe je već na ulicu izvuklo vatrogasce. Pripadnici DVD-a Tisno su prije deset dana sjeli u svoja vatrogasna vozila i njima blokirali Jadransku magistralnu. Ocijenili su da je to jedini način da pravosuđu, koje punih 12 godina nije u stanju donijeti odluku i teško stradalom Lučiću dosuditi odštetu, kažu - dosta.

I bili su u pravu. Tek nakon što su izašli na cestu, netko se trgnuo. Ali nije se trgnulo pravosuđe, nego politika. Premijer Plenković je rekao da će se razgovarati s DORH-om, a potom Bošnjaković potvrdio da su ih odvratili od žalbe i uputili na nagodbu s nesretnim Lučićem.

Pravosuđe je i dalje gluho i slijepo na posljedice svoga (ne)rada i sve izraženiji bunt građana koji se počeo prelijevati na ulice. U slučaju Daruvarca odgovornost su pokušali svaliti na odvjetnika tvrdeći da je zloupotrijebio procesna prava i otegnuo suđenje. Kao da bi mogao zloupotrebljavati ikakva prava da mu sud to nije omogućio! U slučaju Huanita Luksetića nisu ni trepnuli, baš kao ni u slučaju Frane Lučića.

A i zašto bi ako će se posljedicama njihova ponašanja i odnosa prema građanima baviti politika? Ceh pravosudnih anomalija na sebe je počela preuzimati Vlada Andreja Plenkovića, a jedino se u tome može naći neka pravda. HDZ je 90-ih proveo čistke u pravosuđu i devastirao ga, da bi sada, dvadeset i pet godina poslije, baš njihovu Vladu dopala žetva onoga što su pod pokroviteljstvom Franje Tuđmana posijali Milan Vuković i Ante Potrebica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:58