IZA KULISA

Počinje li lov na vještice zbog 'antihrvatske aktivnosti'

Josip Periša, šef Glavnog odbora Hvidre (lijevo) i Milorad Pupovac (desno)
 CROPIX

Stara, navodna, izjava Josipa Broza Tita da se “suci ne drže zakona k’o pijan plota” danas je krunski dokaz miješanja ondašnjih komunističkih vlasti u pravosuđe. Ono je bilo dio režima. Nadali smo se da su ta vremena prošla. No, sada vidimo da određene strukture u ovom društvu i dalje žele dirigirano pravosuđe za dnevne potrebe.

Naime, nezadovoljni što je DORH odbacio kaznene prijave podnesene protiv Milorada Pupovca, iz Hvidre su zaprijetili osvetnički. “DORH ništa nije učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca i to jugoslavensko, boljševičko leglo moramo konačno razbucati”, rekao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora Hvidre, i zatražio odlazak glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. “Nobody expects the spanish inquisition”, rekli bi montipajtonovci, čiji se skečevi otprije 50 godina pretvaraju u našu bolnu i tragikomičnu realnost.

Do kada će netko sebi uzimati za pravo da u ovoj zemlji, bez obzira na to koji je režim na vlasti, državu zamišljaju kao naplavinu vlastitih želja i frustracija. Ovakve prijetnje uvijek zaudaraju na topuzu i totalitarizam. Kod nas se, čini se, promijenio samo ideološki kaput, a špranca je ostala ista!? Možda bi se Periša mogao pozabaviti time zašto je vraćeno samo dva posto braniteljskih kredita ili zašto se milijunskim iznosima pokriva one koji su primali braniteljske mirovine na koje nisu imali pravo. Jesmo li društvo jednakih i jednakijih!?

Počinje li potraga za “narodnim neprijateljima”, lov na vještice zbog “antihrvatske aktivnosti” ili dolazi moralna policija, čiji pripadnici sebi daju za pravo odlučivati o nečijim životima, stavovima, ponašanju, pravovjernosti i ispravnosti i proganjati svakoga tko se ne uklapa u njihove lažno stroge nazore i lukrativno domoljublje. Ima malo previše onih koji bi ustrojavali naše živote za svoje potrebe po onoj da oni donose pravila i zakone koji se onda ne odnose na njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:53