OŠTRI REZOVI

POJMOVNIK ZA RAZUMIJEVANJE DOGAĐAJA U VLADI Evo što je afera, a što imovinska kartica, što je straćara, a što pašnjak i tko je žrtva podmetanja

Svakoj kompliciranoj priči treba pomoć. Hrvatskim građanima pomoć treba iz humanitarnih razloga
 Marko Todorov / CROPIX

Afera – filmski, melodramatski pojam romanse između dvoje ljudi koju, po mišljenju upućenih susjeda, prijatelja, rodbine, neznanaca i petparačkih medija, ne bi trebali imati.

Imovinska kartica – potvrda o poštenju za naivne.

Katastar – registar za sirotinju, obaveza upisa ne tiče se bogatih i politički etabliranih.

Mobitel – objekt razduživanja, njega se prvo akter rješava i to svima objavi kako se ne bi nikome morao javljati.

MUP, DORH, USKOK – institucije koje bi trebale raditi svoj posao. U stvarnosti ekipa koja ne radi ništa bez telefonske najave. Ne najavljuju oni, njima najave. Ambiciozno love utajivače poreza, sjecikese, opsjenare, razne mutežne tipove, ženidbene varalice, te bake koje pored ceste prodaju sir, izvedu ih pred sud i izgube.

Nekretninska afera – kretenska afera, služi ocrtavanju ljudske pohlepe. Prema mišljenju upućenih susjeda, prijatelja, rodbine, neznanaca i petparačkih medija riječ je o nekretninskoj aferi koji glavni akteri ne bi trebali uopće imati.

Supruga – ne zna ona ništa. Ona ga samo voli.

Pašnjak – čudesna zemlja iz koje prekonoć naraste vila s bazenom.

Prenamjena – fora kojom se drek pretvori u zlatnu njivu.

Službeni automobil – objekt zaduživanja koji se ne vraća. Kožni sicevi su uvijek mjera lojalnosti.

Straćara – državna imovina u koju bi se moglo utući puno novca građana, a pri obnovi bi zaradili prijatelji i poslovni partneri. Poslovni partneri znaju što znači zahvalnost, a mogu i pročitati ovaj tekstić do kraja. Hrvatska stvarnost. Odlična kulisa za film u kojem će glavni lik odigrati monodramu sa suzama. Ovaj film ne treba miješati s već spomenutom melodramom. U onoj se rida od tuge, u ovu bi trebalo ubaciti mitraljez.

Sveta obitelj – obitelj je svetinja, ali se, iznimno, ovom prilikom ne misli na one s aureolom iznad glave kako ih prikazuju u početnicama iz vjeronauka. To je fraza svih koji ne žele da puk vidi kako, ustvari, divno žive u neobjašnjivom bogatstvu. Želja svih koji nisu kompatibilni sa zakonom i moralom.

Ostavka – ono kad se glavni lik povuče u sjenu, nadajući se da će se izvući bez kaznene prijave.

Premijer – lik po strani, čovjek koji vjeruje samo rezultatima rada institucija.

Inače, čovjek koji na početku mandata tvrdi da stoji iza svakog svog ministra jer zna tko su ti ljudi, kako su postali to što jesu i koliko su stručni. U frci sve zaboravi. Tada ga se više ništa ne tiče.

Smjena – strani pojam, inače ga odradi premijer i makne sve koji zaslužuju sramno izbacivanje na ulicu.

Teret Vladi – argument za dvorske novinare koji bi komentirali stanje u Vladi. Eufemizam za sramotu koje se premijer ne zna riješiti.

Zahvalnost – trenutak u kojem se iskazuje naklonost onome tko je dao posao, promijenio GUP. Može se iskazati drugarskim zagrljajem ili novčanicama. Evri, kako to kažu u susjedstvu, su poželjna valuta.

Žao mi je, Gorane – sprdačina i vic, nit’ je kome žao Gorana nit’ je Goranu do žaljenja.

Žrtva podmetanja – pojam složen od dvije riječi, žrtve i podmetanja. Žrtva je lik koji se najčešće pojavljuje na naslovnicama. Često i kao objekt fotomontaže u kojoj ga se smješta u okružja nekretnina koje posjeduje, a da nije ni imao pojma o njima dok to nije pročitao u novinama i na portalima. Podmetanje, stara, nepoštena igra u kojoj mediji mjesecima dokazuju vlasništvo nad nekretninama i veze s glavnim junakom. Kad se ispostavi da je sve bilo točno, ali se ovaj pravio blesav, onda glavni junak ode. Da ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:03