LIKVIDACIJA OLIVERA IVANOVIĆA

POLITIČKA UBOJSTVA NIKAD SE NE DOGAĐAJU SLUČAJNO Evo kome je mogla odgovarati smrt lidera kosovskih Srba i zašto nalogodavca vjerojatno neće pronaći

 
 Reuters, profimedia

Politička se ubojstva nikad ne događaju slučajno, zbog duga ili ideoloških sukoba. Uvijek je riječ o ozbiljnim i opasnim interesima i ciljevima i u demokratskim su sustavima iznimka. Koliko se god ljutili u Srbiji, činjenica je da su u razmaku od 15 godina u njihovom političkom biću ubijena dva važna aktera i da je to jedan od ključnih dokaza da demokracija u toj zemlji ima ozbiljnih problema. To što je Ivanović ubijen na Kosovu ne kosi se s navedenim jer je ubijen na dijelu te države kojim upravljaju Srbi. A ni Kosovo se baš ne može pohvaliti velikim demokratskim dostignućima.

Dok se čekaju rezultati policijske istrage svaka analiza postavlja pitanje: cui bono?, u čiju je to korist učinjeno? I što god zaključila istraga, jedno je neupitno: u ovom trenutku i Srbima i Kosovarima odgovara neki traumatični događaj koji skreće pozornost s njihovih problema.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić našao se pod udarom dijela Srpske pravoslavne crkve zbog odnosa prema Kosovu, a cijeli njegov projekt unutarsrpskog dijaloga o Kosovu vodio je u smjeru priznavanja realnosti. Mislio je vode opet uzburkati novim izborima, ali je od toga morao odustati pa će se birati samo gradonačelnik Beograda, a tu Vučić nije siguran u pobjedu svog kandidata. Europa traži dogovor s Kosovom za daljnji napredak pregovora, a Rusija da se odluči - ili Bruxelles ili Moskva. Teza o tome da se može na dva stolca, što je iznio patrijarh Irinej, neće dugo držati vodu. Ako se pak okrene Zapadu mogu mu napadi s desna (Amfilohije) oduzeti Beograd. Bio bi to prvi poraz, a to mu se ne sviđa jer bi pokazao njegove slabosti. Što ne želi, koliko god opozicija bila jadna. Jer, katkad i samo jedan poraz može urušiti cijeli pomno izgrađeni sustav.

Kosovo je i dalje protektorat (UNMIK i EULEX, uz američku vojnu bazu Bondsteel). Makedonija se stabilizirala i juri prema NATO-u i ondašnji Albanci više ne kane šurovati s kosovskima oko sabotiranja te geostrateški ključne države na jugu Balkana. Albanija ima svoje probleme i ne želi da joj se još na pleća nameću i kosovski. Opozicija je sve jača, Albin Kurti i njegovo Samoopredjeljenje pušu za vrat vlasti. Koja nastoji pokazati kako se bori protiv korupcije, ali malo joj tko vjeruje. No, glavni je problem pitanje Međunarodnog suda koji treba istražiti ratne zločine na Kosovu. Američka je ambasada u srijedu upozorila vladu Ramusha Haradinaja da će “trpjeti teške posljedice” ako Sud ne profunkcionira.

Pokojni Oliver Ivanović je u svemu tome smetao i jednima i drugima. Pa je izgledno za vjerovati da će se naći ubojice, ali ne i nalogodavci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:07