IZA KULISA

Posljedica necijepljenja - četiri puta više oboljelih od ospica

Biljana Blivajs / CROPIX

Svjetska zdravstvena organizacija upravo je upalila alarm kad je riječ o opasnosti od ospica jer podaci govore da je u prva tri mjeseca ove godine prijavljeno čak 112.000 oboljelih, što je gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju prošle. Naravno, to je samo dio stvarno oboljelih zato što se većina slučajeva uopće ne prijavljuje pa je procjena da je broj deset puta veći. Tko zna koji put pokazalo se da demokracija, kad se shvaća kao anarhija, može rezultirati samo porazom, a kad se radi o zdravlju, to može biti pogubno.

Naime, zadnjih godina cijepljenje nije “in”. Javljaju se dušobrižnici koji su prvo pokušali objasniti da je cijepljenje protiv zaraznih bolesti put u autizam, a onda kad je ta tvrdnja postala znanstveni “fake”, okrenuli su se “pravu roditelja na izbor”. Svim se silama roditelje nastoji uvjeriti da njihovoj djeci ne prijeti opasnost od dječjih zaraznih bolesti nego od - cijepljenja! Po njima, komplot farmaceutske industrije i zdravstvenih mogula može samo naškoditi dječjem zdravlju. Ospice, dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...

Nisu to neke bolesti! Tko prođe bez posljedica, pričat će, a oni kojima to ne uspije, moglo bi se reći da su imali samo lošu sreću. Moguće im je ostao oštećen mozak, možda su oslijepjeli ili oglušili, možda umrli... No, zagovornici tzv. prava na izbor reći će - to je tek jedan na tisuću, dvije, tri ili koliko već, zaboravljajući da je to za roditelja sto posto nesreće, samo zato što ih je netko nagovorio da propituju sreću.

Upravo zato što se dječje bolesti, za koje postoji zaštita, vraćaju na velika vrata, sve je više zemalja koje uvode ili razmišljaju uvesti obavezno cijepljenje. Naime, potpuno je nestvarno da se uz nevjerojatan napredak znanosti djecu pokušava prisiliti na nepotrebno kockanje vlastitim zdravljem, odnosno da budu pokusni kunići tzv. zaštitnicima prava na izbor.

Visoka procijepljenost, od barem 95 posto djece, put je u “mir i spokoj” od dječjih bolesti. Nažalost, neki roditelji to shvate tek kad zaprijeti opasnost. O tome svjedoči i lanjska epidemija ospica u Dubrovniku nakon koje su roditelji s “naknadnom pameću” opsjedali ambulante u potrazi za cjepivom.

Izdvajamo