IZA KULISA

Postoje li u aferi SMS 'treće osobe' ili je to samo Vargin manevar?

Franjo Varga
 Emica Elvedji / CROPIX

Franjo Varga nedavno je, prvi put od izlaska iz istražnog zatvora, odlučio javno progovoriti o optužnici koju mu je USKOK stavio na teret najavivši razotkrivanje “pravih autora lažne SMS prepiske” koju su u svojim pravosudnim procesima pokušali iskoristiti Zdravko Mamić i Ivica Todorić kako bi sa sebe skinuli krimen višemilijunske nepripadne koristi koju su si priskrbili. Varga je jučer po dogovoru ponovno bio u USKOK-u, ali bez odvjetnika, pa je posjet ostao bez očekivanog epiloga, a imena “pravih autora” i dalje su poznata samo njemu. Ako oni uopće postoje. Možda je riječ o zamagljivanju priče i njegovuz manevru, a možda je Varga stvarno žrtva.

USKOK mu je, očito, poklonio dužnu pažnju. Je li razlog tome i to što, prema Varginim riječima, informatičko vještačenje nije dokazalo da je on autor lažne prepiske za koju je optužen?

To je neobično, jer je optužnica i utemeljena na nalazu i mišljenju informatičkog stručnjaka Renata Bradvice, a prema kojem je Varga kreirao lažnu prepisku i potom je proslijedio Mamiću i Todoriću.

Nejasno je i je li Varga vrhunski informatički mag ili slatkorječivi šarlatan koji kuži informatiku, dovoljno da mu vjeruju i visoki državni dužnosnici. Naime, iz optužnice protiv Varge i Blaža Curića proizlazi da je Varga šarlatan koji je sam izrađivao lažnu SMS prepisku između visokih državnih i pravosudnih dužnosnika i onda je skupo prodavao. No, iz kaznene prijave koju je PNUSKOK podnio protiv Varge, Curića te Milijana i Joze Brkića ispada da je Varga informatički mag, sposoban neovlašteno ulaziti u tuđe mailove i poruke na aplikacijama. Jedno pobija drugo. Što je, dakle, istina?

Varga je u razgovoru za Jutarnji rekao i da ga je policija ispitivala o tome tko je sastavio njegov lažni iskaz, što je upitno, jer je njegov iskaz u USKOK-u sniman, pa ga je pratički nemoguće lažirati. Nevjerojatna je i teorija da je njegov mobitel netko koristio i nakon što je uhićen, a sve kako bi komunicirao s M. Brkićem...

No, kako Varga kaže, informatika je precizna znanost, pa će se i ti detalji moći lako dokazati ili demantirati.

I to uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:43