NEVINA U LUDNICI

PREKO NOĆI U HRVATSKOJ NASTUPILA GROMOGLASNA TIŠINA Ako je meta Kolinda, onda je bilo dopušteno biti najgori prostak i jadnik. I onda odjednom: paf!

CROPIX

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović

 

Jao, baš sam sretna što Kolinda nije dobila drugi mandat! To je već davno prešlo svaku granicu, ujutro bih se bojala uključiti internet, znajući da će se na mene sručiti hrpa gadosti. Je, slažem se, predsjednica nam je živahna pa je davala puno povoda kritičarima, ali to nije opravdanje za takve izljeve prezira, za lavine ismijavanja, izrugivanja, omalovažavanja i najjadnijeg vrijeđanja.

Političara kritiziraš zbog onoga što on radi i onoga što ne radi, zbog onoga što je rekao, a ponekad i zbog toga kako je to rekao. Svaki političar je podložan kritici, bez toga je demokracija nezamisliva. S hrpom poteza Kolinde Grabar-Kitarović se ne slažem, teško bi bilo reći s čime se uopće slažem. Ali to ne opravdava da se osobu do te mjere javno ismijava kako se to radilo s njom.

Da, da, sloboda govora, ali to fakat ne uključuje javni linč. Ne uključuje internetski shit storm, a to je bila vječna prognoza vremena u zadnjih pet godina. Baš svaki njen potez bio je dočekivan kao ultimativni dokaz gluposti i kiča, ispraćen rafalom gnjusnih uvreda. Rekao bi čovjek, ovi ljudi su imali sreće, u 30 godina od nezavisnosti vodili su ih sve umni i sposobni političari. Ti Hrvati znaju što je kvaliteta, znaju razlikovati sposobnog političara od nesposobnog, korumpiranog od nekorumpiranog, ozbiljnog radnika od lažljivog laskavca.

Inzistiraju na sistemu koji eliminira nesposobne ulizice a favorizira vrhunske političare, koje ocjenjuju isključivo po rezultatima. Kome se dokaže korupcija, taj leti iz politike. Ko je maznuo pare, leti. Lagao si? Adio, to je u politici smrtni grijeh. Tako smo super da i Šveđani dolaze kod nas učiti. I onda naravno, ako iznenada dobijete predsjednicu koja baš i nije politički najspretnija, a jako voli nasnimavati se i izvoditi pred kamerama, to izazove pretjerano snažnu reakciju nesviklih građana.

Kako da ne.

Godinama sam izvještavala o unutrašnjoj politici, naši su političari općenito slabo zainteresirani za posao koji rade, novinar koji prati neki sektor obično je informiraniji od nadležnog ministra. Žalosno. Biti novinar često znači da pokrivaš neznanje i nerad svojih sugovornika, i njihovih suradnika. Bubne on glupost, a ti se praviš da ne čuješ. Kaže nešto sasvim krivo, a ti to ispraviš ili prešutiš. Da smo mi nacija koja redovito ismijava političare, pa ne bi oni iz kuće izašli, a kamoli se usudili kandidirati ovakvi kakvi jesu za drugi mandat. Feral Tribune bi izlazio dan danas, sa super tiražom.

Ali nije problem kad je političar glup k’o panj. Kad veze nema sa svojim poslom. Kod nas položaje ionako dobivaju poslušni. Koji ministar vanjskih poslova je pljuvan poput Vesne Pusić? Riječi kakvima se častilo predsjednicu nisu za javnost, nisu uopće dopustive u komunikaciji. Tako nešto viču jedna drugoj sestre tinejdžerice kad se posvađaju: “Glupa gusko! Prasice!” Ali ne, ako je meta Kolinda, onda je dozvoljeno ispasti najgori prostak i jadnik, prostakuša i jadnica.

I onda odjednom: pafff! S Milanovićem je nastupila gromoglasna tišina. Što je ovo?? Zašto nitko ne komentira kako je novoizabranom predsjedniku ispala trbušina? Sigurno ima nešto seljačko s tom košuljom (nema, ali što onda, kod KGK su pljuvali baš sve što bi na sebe stavila). Otkud ovaj blaženi mir, zar iz njegovih usta ispadaju samo biseri?

Evo, kaže čovjek da ga je nazvao Erdogan. I sama tako izgovaram, no ime turskog predsjednika čita se Erdoan. Da je Kolinda, frcalo bi ponovo perje glupih gusaka po Facebooku. Ali jok, Milanović nije glup. Zato što je lijep? Zato što je esdepeovac? Zato što je muškarac, a na njima se ne iskaljujemo kao na ženama.

Pljuvati po ženi zbog stvari koje ne biste zamjerili muškarcu naprosto je jadno. Pristojnom čovjeku nedopustivo. Ako mislite da se nemate čega sramiti, onda molim pišite sad statuse kako Milanović mora na liposukciju. A koristila bi mu i dermoabrazija.

Izdvajamo