PIŠE GORAN PENIĆ

PRESLAGIVANJE U SKUPŠTINI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Je li bilo kaznenih djela u ovom preslagivanju? To ne možemo znati, ali SDP i HSS prozivaju HDZ

Mihael Zmajlović
 Boris Kovačev / CROPIX

HDZ je uspio srušiti većinu u Skupštini Zagrebačke županije uz pomoć vijećnice HSS-a pa sada traže da dosadašnji predsjednik Skupštine, SDP-ov Mihael Zmajlović, odstupi s tog mjesta, za što su prikupili i dovoljan broj potpisa. Priča o HDZ-ovoj namjeri da preuzme jednu od županija koje nisu osvojili na izborima nije od jučer i traje mjesecima. Bilo je samo pitanje dana koga će od skupštinskih vijećnika pridobiti na svoju stranu.

Zašto HDZ želi preuzeti vlast u ovoj županiji?

Na prošlim lokalnim izborima HDZ je postao relativni pobjednik i osvojili su jednu županiju više nego što su imali, odnosno sada samostalno upravljaju sa 12 županija, a u jednoj su na vlasti s bivšim HSS-ovcem Darkom Korenom. No, to im očito nije bilo dovoljno pa sada preuzimaju vlast i u Zagrebačkoj županiji. Dugo se govorilo o tome da lokalni HDZ vrbuje druge vijećnike vladajuće većine na svoju stranu. Prvo su se spominjali HNS-ovci koji su na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om, ali su na kraju procijenili da im ne bi bilo pametno rušiti suradnju sa SDP-om, kada su s njima na vlasti u nekim gradovima županije. A neslužbene priče idu u smjeru da iza priče o prevlasti HDZ-a u Zagrebačkoj županiji stoji zapravo član Predsjedništva HDZ-a, koji inače nije blizak predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, pa ga je time htio impresionirati. Ne treba ni zaboraviti da je ova županija jedna od bogatijih i tko god je na vlasti raspolaže budžetom od 620 milijuna kuna.

Je li bilo kaznenih djela u ovom preslagivanju?

To ne možemo znati, ali dosadašnja vlast SDP-a i HSS-a proziva HDZ za nemoralnu kupovinu vijećnika. Tako je predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao da je vijećnica HSS-a bez posla i kako joj je HDZ obećao posao, a dosadašnji predsjednik Skupštine Zmajlović tvrdi da HDZ po kafićima dogovara većinu uz nuđenje različitih beneficija, pa i novčanih, te ucjene i zastrašivanja. Stoga bi nadležna pravosudna tijela po primitku kaznene prijave trebala ispitati ovaj i sve druge slučajeve potencijalne političke korupcije. Ako je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) zbog toga odslužio zatvorsku kaznu, onda bi jednako tako svi drugi političari koji se nađu u sličnoj situaciji trebali završiti iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:07