KOMENTAR

Presuda kojom je dekriminalizirano nasilje nad ženama

Alojz Tomašević i supruga Mara
 Danijel Soldo / CROPIX

Najnovijom sudskom presudom u Hrvatskoj je de facto dekriminalizirano nasilje nad ženama. Doslovno ih smijete šaketati, čupati im grkljan, prijetiti ubojstvom, vrijeđati da su kurve, iako su majke vaše djece - a ljudi koji tuže i sude i predstavljaju hrvatsku državu osudit će vas uvjetno.

Naravno, radi se o skandaloznoj presudi kojom je požeško-slavnoski župan Alojz Tomašević na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu proglašen krivim zbog nasilja u obitelji i, ako se tako može reći, osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od 2 godine, zbog mlaćenja supruge Mare Tomašević. Pritom treba biti precizan, ovdje nije krivnja isključivo na sudu nego i kod Državnog odvjetništva, koje je predložilo uvjetnu kaznu. Za DORH je dvogodišnje psihofizičko nasilje nad tjelesno nemoćnom osobom (u usporedbi s nasilnikom) nešto što ne zaslužuje zatvorsku kaznu. Svaka čast.

Pritom dodajmo da, iako ga ni to ne bi amnestiralo, Tomašević nije bio nasilan u afektu. Naprotiv. On je primjer nasilnika-recidivista, što uviđa i slavonskobrodski sud, koji je zablježio da je gospodin župan još 2016. “suprugu udario šakom u predjelu oka”, a iduće godine “više puta udario po glavi, stiskao za vrat i potom bacio na radijator”.

Prošli tjedan smo se snebivali nad sucem koji je oslobodio policijskog šefa koji je pokušao napastvovati policajku, uz obrazloženje kako je “to napravio samo jednom”, pa se javno morao ispričavati Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda. Kako je krenulo, naslušat ćemo se Sessinih isprika, a čekamo reakciju glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, iako je on u listopadu vehementno izjavio da se “DORH ne bavi percepcijom u javnosti”.

Evo jedna brzinska usporedba koja pokazuje kako izgleda ovdašnja pravda: Tomašević je za višestruko premlaćivanje supruge dobio deset mjeseci uvjetno, a Huanito Luksetić, koji je uzgajao medicinsku marihuanu jer boluje od multiple skleroze - dvije godine zatvora.

Koliko god svatko tko ima želudac mora biti zgrožen pravosuđem, treba spomenuti jednu osobu.

Mara Tomašević je žrtva obiteljskog nasilja i bešćutne države. Ali za normalnu Hrvatsku ova žena je simbol hrabrosti i dostojanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:45