IZA KULISA

Presuda nasilnicima u Požegi vraća vjeru u pravosuđe

 
Kick-boksač Miroslav Odoljević (lijevo), Niko Matišić (desno) i Aleksandar Radonić brutalno su 17. siječnja 2017. godine pretukli zaštitara Ivana Topalovića ( u sredini)

Hitno ćemo mijenjati zakon, odvjetnici zloupotrebljavaju svoja prava, sucima su vezane ruke. To su samo neke od poruka koje smo slušali od najviših političkih autoriteta do običnog puka proteklih mjeseci u “slučaju Daruvarac”.

Opasno je taj slučaj poljuljao ionako slabo povjerenje javnosti u pravosuđe i pravdu, što priznaje i Ivan Topalović, zaštitar kojeg su brutalno pretukli u požeškom diskoklubu. I on je pod dojmom “slučaja Daruvarac” bio uvjeren da će se njegovi krvnici izvući.

Svaki je kazneni predmet specifičan, i to treba istaknuti. Ali, sudac požeškog Općinskog suda, Damir Ronko, koji je vodio postupak u kojem je trojici nasilnika izrekao 17,5 godina zatvora na stolu je imao iste zakone kao i suci u Zadru. Ali, on je u roku od nepunih pet mjeseci ispitao 12 svjedoka... U odlučnom trenutku, kad se postupak mogao otegnuti u još jednu odgodu, odlučio je to presjeći.

I tu odluku nije donio vođen emocijama, nego zakonom koji mu to omogućava. Istina, ni odvjetnici okrivljenih nisu tražili izuzeća, nije bilo ni spektakularnih izjava, medija. Postupak je vođen daleko od svjetala pozornice. Ali je zato presuda, odnosno finale sudskog postupka pozitivno odjeknula u javnosti. Svjestan da se optuženici imaju pravo ne pojaviti na objavi presude, sudac Damir Ronko nakon odluke i vijećanja pripremio je teren da mu se ne dogodi to neugodno iznenađenje. I sve je, pa i optuženike, njihove branitelje, tužiteljicu i zastupnicu, oštećenog, iznenadio objavom presude i optuženike poslao u zatvor.

Uz to što je vratio vjeru u pravdu žrtvi brutalnog iživljavanja, požeški sudac pokazao je da se i s postojećim zakonima može brzo i efikasno završiti postupak. I ne brine ga to što će njegovu odluku preispitivati viši sud jer smatra da je sve radio profesionalno i po zakonu. Treba li onda ići u brzoplete izmjene zakona s obzirom na to da požeški primjer pokazuje da su i postojeći dobar okvir?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:48