ISPRAVAK INFORMACIJE

Reakcija United Media na tekst 'Bogati srpski poduzetnik, bivši direktor CIA-e general Petraeus, kabelska TV i hrvatski poreznici'

 CROPIX

Obraćamo vam se u povodu članka autora Denisa Kuljiša objavljenog 21. lipnja 2017. na stranici 21 vašeg tiskanog izdanja i na vašem portalu www.jutarnji.hr pod naslovom "Bogati srpski poduzetnik, bivši direktor CIA-e general Petraeus, kabelska TV i hrvatski poreznici", sa zahtjevom za objavu ispravka objavljene informacije na temelju članaka 22 i 40 Zakona o medijima.

Uvodno ističemo kako je iz samog članka objavljenog u vašem tiskanom izdanju i na vašem portalu našem društvu, United Media Sarl Luksemburg, kao i s njime povezanim društvima koja se također spominju u članku poput američke investicijske KKR kompanije, društva Adria News d.o.o., te fizičkim osobama g. Šolaku i g. Petraeusu, zlonamjernim i svjesnim iznošenjem brojnih netočnih i neprovjerenih informacija nanesena povreda ugleda i dobroga glasa, kao i prava na tvrtku i slobodu privređivanja.

Predmetnim člankom nastoji se u svijesti čitatelja vašeg tiskanog izdanja i portala opisati naše društvo i naprijed navedene fizičke i pravne osobe na način da raznim protuzakonitim radnjama, prvenstveno usmjerenim na izbjegavanje plaćanja poreznih obveza, obavljaju i razvijaju svoju djelatnost na tržištima više zemalja, među kojima su i članice Europske unije.

Također, jasno je da je očita namjera da se iznošenjem lažnih i prethodno ničim provjerenih navoda naše društvo, kao i društvo Adria News d.o.o. kao produkcijsku kompaniju koja posluje u Republici Hrvatskoj, svrstava među društva nad kojima je zbog nezakonitog poslovanja potrebno provesti izvanredan nadzor Porezne uprave i drugih tijela.

Stoga, prisiljeni smo reagirati i ukazati javnosti i čitateljima vašeg tiskanog izdanja i portala na neistinitost navoda sadržanih u objavljenom članku.

Svi navodi izneseni u vezi g. Šolaka predstavljaju grube neistine. Deplasiranost navoda seže do te mjere da se pogrešno navodi i opisuje imovina u vlasništvu g. Šolaka. Također, između ostalih neistinitih i uvredljivih navoda, u

članku se navodi, cit.: "Šolak je nedavno na sebe privukao pažnju kako to samo tajkuni umiju: kupio je business-jet, Dassaultov Falcon 50, kakav nemaju ni predsjednici domaćih vlada. Tu je možda malo pretjerao jer je, umjesto da kao i dosad krstari u stealth-režimu, naglo uzletio pa se našao na ekranima svih radara...". Prozivati javno putem medija g. Šolaka tajkunom predstavlja uvredu kojom je povrijeđeno pravo osobnosti g. Šolaka. Naime, upravo suprotno ničim provjerenim tvrdnjama sadržanim u članku, g. Šolak jedan je od rijetkih poslovnih ljudi na Balkanu koji nije stekao imovinu u postupcima pretvorbe i privatizacije niti je svoje poslovanje ikad širio na račun poslovanja s državom.

Nadalje, posve je neistinit navod: "Novac od reklama - najvažnije su tu reklame državnih poduzeća - išao je monopolistu koji je ovladao kabelom, SBB -u". U prilog neistinitosti ovih navoda ističe se da Serbia Broadband (SBB) nikada nije ostvarila prihode od reklama koje bi plaćala državna poduzeća. Također, činjenica je da reklame nikada nisu iznosile više od 2% prihoda SBB-a, pa je i iz navedenog vidljiva krajnja neinformiranost autora o poslovanju SSB-a te očita namjera da se iznošenjem neistina i neprovjerenih informacija nanese šteta ugledu kompanije.

Ističemo i da su neistiniti svi navodi i insinuacije prema kojima društvo United Media Sarl Luksemburg, ne plaća uredno svoje porezne obveze, te da nezakonito, s ciljem izbjegavanja poreznih obveza, posluje u različitim državama. Ukazujemo na činjenicu da United Media Sarl Luksemburg, u svom poslovanju primjenjuje najviše poslovne standarde, kao i da uredno ispunjava sve zakonske, pa tako i porezne obveze. Prikazivanjem Luksemburga, u kojem društvo ima sjedište, kao zemlje u kojoj vlada, cit.: "mutež", dodatno se posve neosnovano želi naše društvo prikazati kao društvo koje posluje nezakonito.

Nadalje, u potpunosti je neistinita i prethodno neprovjerena sljedeća informacija: "Činjenica je da novac odlazi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u marginalnom hrvatskom poslovanju otkrivena je porezna nepravilnost koju, međutim, nije lako ukratko objasniti". Adria News d.o.o., kao produkcijska kompanija koja obavlja djelatnost u Republici Hrvatskoj, posluje zakonito te u njenom poslovanju nije otkrivena porezna nepravilnost, a kako se to neistinito navodi u članku. Napominjemo da Adria News d.o.o. posluje u skladu sa svim zakonskim obvezama te uredno podmiruje sve porezne obveze, što je činjenica koja je lako mogla biti provjerena upitom prema navedenom društvu ili Poreznoj upravi.

Zaključno, smatramo nedopustivim da se na ovakav uvredljiv način, javno putem medija, Porezna uprava poziva na poduzimanje mjera prema našem društvu, kao i društvu Adria News d.o.o., cit.:

"Ono što Srbi u Srbiji rade sa svojim medijima, njihova je stvar, ali ako se operacija širi iz Slovenije u Hrvatsku, logično je da neki interes pokaže porezna uprava koja ovdje zatvara frizeraje i kafiće ako ne fiskaliziraju prihod od 10 kuna".

Ističemo da Porezna uprava djeluje u granicama svojih ovlasti te nema nikakvog razloga za javnim pozivanjem Porezne uprave ili bilo kojeg drugog tijela na pokretanje postupaka prema našem društvu. Pritom, napominjemo da od bilo kakve vrste institucionalne kontrole ne strahujemo jer su sve poslovne operacije kompanija predmet redovne revizije kredibilnih revizorsko-konzultantskih kuća čija analiza nikada nije pokazala nepravilnosti u poslovanju. Jasno je stoga da apel jednog medija poreznim vlastima da provedu nadzor nad drugim medijem predstavlja neprihvatljiv pritisak na slobodno novinarstvo.

Zaključno, podsjećamo da je, sukladno Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju. Objavljene informacije nisu točne, a nisu niti provjerene. Slijedom navedenoga te slijedom činjenice da nije bilo razloga zbog kojih ne bi bilo moguće prethodno provjeriti istinitost navoda sadržanih u članku te objaviti točnu i potpunu informaciju, smatramo da je netočna informacija objavljena namjerno s ciljem povrede prava našeg društva.

Ralf Manthey, CEO

United Media Sarl, Luksemburg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:22