IZA KULISA

Relkovićevo povlačenje - već viđen film

 Darko Tomaš / CROPIX

Čas je savjetnik potpredsjednika Vlade, čas neovisni politički analitičar. Ivica Relković prilično je osebujna pojava na domaćoj političkoj sceni. Ili, bolje rečeno, u domaćoj političkoj sjeni. Dva mjeseca prije lokalnih izbora objavio je odlazak s funkcije savjetnika potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića da bi se bavio analitikom neovisnih lista i pisao blog. Relković se, međutim, ponavlja. Istovjetan je potez napravio i sredinom svibnja prošle godine kad se zahuktavala afera konzultantica. Povukao se s pozicije savjetnika ondašnjeg potpredsjednika Vlade Bože Petrova da bi se fokusirao na kreiranje izborne strategije za nadolazeće prijevremene izbore. Prošlog proljeća, međutim, ni najoštrookijim analitičarima još nije bilo sasvim jasno tko je skromni Petrovljev savjetnik.

Zašto se Relković dugo držao u sjeni?

Glavni arhitekt i ideolog Mosta u sjeni je ostao tijekom kampanje 2015., kao i u dugotrajnim pregovorima o formiranju Vlade. Tek nekoliko mjeseci nakon ulaska Mosta u Vladu reflektori javnosti okrenuli su se prema tihom Petrovljevu savjetniku. Otkriveno je da je Relković osnivač ultrakonzervativnih udruga Grozd, U ime obitelji i Hrast, da je već pokušavao njihove ideje pretočiti u političku akciju. Otkriveno je i da su mu raniji politički projekti završavali debaklom jer ljudi ne žele glasati za žestoke konzervativce. Relković je napokon shvatio - dobitna politička karta leži u "nezavisnim" listama koje će se predstavljati kao ideološki neutralne kako bi privukle razočarane birače HDZ-a, SDP-a, kao i apolitične. Nosit će ih mlada lica urednih građanskih biografija.

Može li se Relkovićev projekt i dalje skrivati iza "nezavisnih" lista?

Teško. Most je "izašao iz ormara", razotkrio se kao ultrakonzervativni desni projekt. Cilj mu je okrupnjavanje i rast. Želi preoteti i dio birača HDZ-u. Relković bi morao znati da je danas svima jasno da su Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Božo Petrov, Nikola Grmoja, Ladislav Ilčić, Željka Markić - manekeni jednog te istog političkog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:14