LABIRINT POLITIKE

SADA SE SVE DOVODI U PITANJE Ne odrekne li se Bernardić nazadnih ideja koje su se upravo pojavile u SDP-u, stranci prijeti potpuni kolaps

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Nevjerojatna je sposobnost samouništavanja koju u posljednje vrijeme pokazuju mnogi visoki dužnosnici,, ali i malo poznati članovi Socijaldemokratske partije Hrvatske. Posljednja u nizu stiže od Mirka Lukića, lokalnog šefa SDP-ova ogranka na zagrebačkom Zrinjevcu, koji najavljuje osnivanje udruge Kršćanski socijaldemokrati, koji će se - kako su prenijeli mediji - jasno odrediti prema svim totalitarnim režimima i isticanju svih njihovih simbola pa i zvijezdi petokraki, ali i dosadašnjem odnosu socijaldemokrata prema pravu žene na pobačaj. "Zaštita temeljnog ljudskog prava na život je, po mom mišljenju, prije svega", izjavio je Mirko Lukić u Jutarnjem listu.

Dok Vigilare i religijski fundamentalisti u Saboru predaju 168.000 potpisa za zaštitu nerođene djece, a Milan Kujundžić, ministar zdravstva, objašnjava kako "svakoga pojedinca treba respektirati, a poglavito potpise 160.000. Život počinje začećem i život treba zaštititi, ali kako - to je otvoreno pitanje", i u dijelu SDP-a se počinju rađati slični stavovi. Iako dolaze od politički marginalne osobe, ovakvi prijedlozi Socijaldemokratskoj partiji mogu nanijeti ogromnu štetu. Pritom je manje važan izvjesni Mirko Lukić, koji očito traži svoje mjesto na sceni, no postavlja se pitanje, kako je moguća šutnja Davora Bernardića o nekim od krucijalnih svjetonazorskih temelja SDP-ove politike?

Dva su moguća odgovora: ili se šef SDP-a načelno slaže s Lukićem ili ne razumije što se dešava. Teško da se slaže jer ne tako davno Bernardić je upozorio kako bi zabrana abortusa bila povratak u srednji vijek i inkviziciju i baš zato iritira njegov muk.

Jer, ne odrekne li se sam vrh SDP-a ideja koje promovira gospodin Lukić, i to vrlo i precizno i brzo, mogli bismo svjedočiti kolapsu Socijaldemokratske partije. Iako je u medijima, a osobito na društvenim mrežama, tijekom posljednjih godinu dana ispisan niz osmrtnica SDP-u, sve to nije ništa u usporedbi s opasnosti koja se nadvija nad stranku koju vodi Davor Bernardić. U proteklih nekoliko godina, socijaldemokrati su izgubili status stranke koja brine o pravima radnika, Milanovićevo koketiranje s desnicom dovelo je do toga da su čitava srpska naselja prvi put prestala glasati za SDP na prošlim parlamentarnim izborima, a istraživanja javnog mišljenja pokazuju da tek tri posto birača u dvadesetima podržava Socijaldemokratsku partiju Hrvatske.

Unatoč svim ovim negativnim pokazateljima, SDP još uvijek ima stabilnu biračku podršku iznad dvadeset posto, i jedina je ozbiljna stranka lijevog centra u državi. Isključivi razlog zbog čega je SDP uspio sačuvati solidan rejting je taj što su stranka koja postojano štiti liberalne društvene vrijednosti i antifašizam. SDP-ovci su eksplicitno branili pravo na dvojezičnost, među prvima podržali gay prideove, protivili se crkvenim zahtjevima za zabranu pobačaja i rada nedjeljom, omogućili su ženama pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, kao i formaliziranje veza među istospolnim parovima.

Ukratko, zajedno s donedavnim HNS-om i IDS-om, esdepeovci su bili u prvim redovima, kada je trebalo štititi temeljne vrijednosti na kojima počiva demokratsko-liberalno društvo u Hrvatskoj. To je razlog zašto je SDP još uvijek relevantna stranka, usprkos Davoru Bernardiću koji nema kapacitete za političkog lidera, i gotovo svakodnevnim javnim svađama vodećih članova stranke.

Sada se sve dovodi u pitanje, a otvaranje pitanja kao što su pravo na pobačaj i antifašizam direktni je udar na posljednje svjetonazorske vrijednosti koje u SDP-u moraju a priori braniti. Pritom se koriste argumenti kakvih se ne bi stidio Zlatko Hasanbegović i zvijezda petokraka stavlja u kontekst masovnih silovanja Njemica u Berlinu 1945. i razaranja Vukovara 1991. Po ovakvoj logici, trebalo bi zabraniti isticanje križeva kao simbola zločina u križarskim ratovima, spaljivanja tisuća navodnih vještica i heretika, i ubijanja milijuna domicilnog stanovništva u Amerikama, u ime prisilnog prevođenja na kršć anstvo.

Ako u SDP-u vjeruju kako će koketiranjem sa stavovima koje zagovaraju ovdašnji katolički desničari privući nove birače, onda im samo Bog može pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:44