IZBORI U SDP-u

Samo jedan čovjek želi očistiti SDP od Milanovićeve loše baštine, no gigantsku snagu, budimo iskreni, nije pokazivao

 CROPIX

Ako je zaključivati po polupraznim dvoranama i slabašnoj posjećenosti izbornih sučeljavanja u SDP-u, onda će odaziv na izbore za novog šefa stranke biti alarmantno loš. Alarmantno, jer ako kandidati ne mogu zainteresirati svoje stranačke drugove, kako će motivirati i privući SDP-ove birače. Predizborna kampanja pokazala je svu dubinu krize u kojoj se stranka nalazi. Nakon svega što je u toj utakmici dosad rečeno, prilično je jasno da se pretendenti na funkciju lidera, gotovo bez izuzetka, ne mogu smatrati rješenjem. Prije će biti da su i oni dio SDP-ova problema.

1. GREŠKA - OPERACIJA BEZ DIJAGNOZE

Drugačije nije ni moglo biti kad se stranka odlučila otvoriti kampanju naslijepo, bez postavljanja dijagnoze. Odluka da SDP krene u biranje novog šefa bez prethodne dubinske analize svih njihovih dosadašnjih poraza potpuno je pogrešna. Stranka se i dosad izbjegavala baviti razlozima svojih neuspjeha. Zbog indolentnosti rukovodstva, ali i gonjena sasvim pragmatičnim rezonom. Otvaranje tih tema ugrozilo bi liderstvo Zorana Milanovića, što je SDP-ov dvor na svaki način pokušavao izbjeći.

Ali, birati novog šefa stranke, a da se ne utvrde razlozi posrnuća i debakla - to je posve naopaka strategija. Bez takve introspekcije teško je znati kakav lider treba SDP-u. Greška u koracima dovela je do strašnih glavinjanja. Kampanja nije imala nikakvu čvrstu točku, nikakvu okosnicu, rasplinula se u moru irelevantnosti. U HDZ-u se nakon Karamarkova brodoloma iskristalizirao konsenzus da ih spasiti može samo potpuno novo lice, suprotno dotadašnjem kadrovskom postavu. SDP će u subotu ili za dva tjedna u drugom krugu dobiti šefa kojega će se moći smatrati izrazom demokratske volje, ali jednako tako i proizvodom slučajnosti.

2. GREŠKA - BALZAMIRANJE FARAONA

Sastavni dio tog bijega od suočavanja s činjenicama čini i uzmak od rastvaranja slučaja Zorana Milanovića. Dobro je vidjeti da se pali lideri ne cipelare, ali ovdje je riječ o nečemu posve drugom, o balzamiranju faraona. Kandidati za Milanovićeva nasljednika uporno izbjegavaju otvoriti pitanje karaktera njegove vlasti. Eventualno se problematizira razgovor s Klemmom i njegovom družbom veteranskih smutljivaca te izjave koje su sugerirale desno skretanje. Kao da SDP-ov put u poraz nije počeo mnogo prije i razlozi su mu mnogo ozbiljniji!

Samo Tonino Picula tvrdi da će očistiti SDP od Milanovićeve loše baštine. Ranko Ostojić izričito poručuje: Ne dam na Milanovića. Orsat Miljenić nešto slično. Čak je i Davor Bernardić vrlo benevolentan prema stranačkom šefu s kojim godinama nije bio u dobru. Nije riječ o staroj partijskoj taktici “osuditi pojavu, sačuvati druga”. Ako bi se otvorio problem Milanović, automatski bi se morala problematizirati i uloga svakog od pretendenata za njegova nasljednika. Zato je, čini se, postignut dogovor da se u bivšeg šefa previše ne dira. Insajderi tvrde da bi sve drugo dovelo do otkrića koja nikome u stranci ne bi odgovarala.

3. GREŠKA - PROMJENE BEZ KANDIDATA PROMJENA

Među aspirantima na funkciju predsjednika SDP-a nema kandidata promjena, barem kad je riječ o četvorici koji se smatraju favoritima. Politički artikulirani Tonino Picula mogao bi u stranku implementirati izrazitiju socijaldemokratsku intonaciju, ali ideja da bi stranku vodio paralelno s poslom eurozastupnika u Bruxellesu traži gigantske snage koje - ako ćemo biti iskreni - dosad nije pokazivao. Ranko Ostojić terenski je čovjek, autentičan SDP, ali bio je jedan od najbližih Milanovićevih suradnika. Orsat Miljenić isprofilirao se kao kandidat statusa quo, iza njega je stalo sve stranačko plemstvo, Milanovićevi baruni, od teflonske Milanke Opačić naniže. Čak ni Bernardić, koji bi kao trebao biti kontra Milanoviću, ne zvuči kao kandidat promjena. Svojom frazeologijom više zvuči kao klon Milana Bandića.

Nije stoga čudno što je objavljujući svojih pet teza o revitalizaciji SDP-a Bojan Glavašević faktički najavio svoju kandidaturu za šefa stranke na narednim izborima. U sadašnjoj kampanji nije namjeravao sudjelovati, premda je o tome intenzivno razmišljao, ali svojim tekstom šalje poruku da su pripreme za nove izbore već otvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21