PRO ET CONTRA

SAUCHA JE SDP-ov JUDA I SPASITELJ Iako ga preziru, SDP-ovci bi mu trebali biti zahvalni. Nije im on najveći problem, nego Bero

Iako ga preziru, SDP-ovci bi trebali biti zahvalni Sauchi što im je glasom za HDZ dao vremena da udahnu i odluče što će i kako dalje
 CROPIX

Teško je ne složiti se s prošlotjednom konstatacijom predsjednika IDS-a Borisa Miletića kako je dojučerašnji SDP-ovac Tomislav Saucha promijenio tijek političke povijesti. Doista, da Saucha nije dao svoj glas za preživljavanje ministra financija Zdravka Marića i da ishod nije bio neriješen 75:75, svjedočili bismo padu Vlade Andreja Plenkovića i izvještavali o listama za prijevremene parlamentarne izbore koji bi se održavali paralelno s drugim krugom lokalnih, 4. lipnja.

Pitanje je, međutim, je li SDP-ov Juda izdao Partiju i aktualnog im stranačkog šefa Davora Bernardića, ili je Bernardićev SDP izdao Sauchu. Odgovor znaju, ili traže, SDP-ovci među sobom, a od interesa šire javnost je drugo pitanje: je li Saucha svojim glasom za Marića spasio HDZ ili je spasio SDP?

Čime je, naime, osim sveopćim kaosom i kakofonijom rezultirao SDP-ov manevar opoziva ministra financija Marića? Ubrzao je raspad koalicije HDZ-a i Mosta koja ionako ne bi opstala ni do polovice mandata, a kamoli još tri i pol godine. Pritom nije ugrozio rejting HDZ-a, niti je išta značajnije popravio SDP-ov. Predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću popularnost je pala za samo jedan posto, a HDZ-u čak ni toliko (samo 0,5 posto). Pritom je SDP-u podrška porasla za samo 1,3 posto. Kako su svi ovi rezultati u okvirima statističke pogreške, slobodno možemo reći da, što se birača tiče, SDP nije postigao ništa. Plenkovićevo izbijanje na prvo mjesto nepopularnih političara je nešto što se nakon proteka prvih šest mjeseci na čelu Vlade događalo svim premijerima do sada pa je tako sljedovalo i Plenkoviću.

Nadalje, ako se uspije provući kroz krizu Vlade, Plenković će iz nje izaći bitno ojačan. U prvom redu u HDZ-u. Stranka mu se već homogenizirala pošto im je Most zabio nož u leđa, a Hasanbegovićev odlazak u tabor Brune Esih dugoročno je Plenkoviću dobitak. Hasanbegović mu više neće rovariti u stranci, a na političkoj sceni napokon se formira opcija desnija od HDZ-a. Ne uspije li sačuvati Vladu, Plenković će izaći na izbore sa strankom koju će ovaj put doista kontrolirati i moguće osvojiti koji mandat više nego na prethodnima.

A SDP? Tjerali su lisicu, a istjerali vuka. Može li Bernardić nakon svega reći da kontrolira SDP? U Saboru se još nisu zbrojili glasovi za opoziv Marića i Bože Petrova, a SDP-ovci su, i to pored živog i zdravog, te friško izabranog predsjednika, počeli tražiti osobu koja bi im na prijevremenim izborima mogla biti suvisao premijerski kandidat. Na vrhuncu krize Vlade i korak do prijevremenih izbora Bernardić nije imao podršku najvažnijih stranačkih tijela i da nije bilo Sauche, sada bi smišljao hvalospjeve premijerskom kandidatu SDP-a, a to ne bi bio on. Dobar dio Predsjedništva zazivao je Zvonimira Mršića za premijerskog kandidata, a Klub zastupnika SDP-a na glasanje o opozivu Mariću došao je tek pod prijetnjom izbacivanja iz stranke.

Ako do jučer nije bilo, SDP-ovcima je sada jasno da se moraju konsolidirati ako i nakon idućih parlamentarnih izbora žele ostati najveća stranka ljevice. Za početak bi im se valjalo odrediti prema Bernardiću. Deplasirano je i promašeno za njegov loš rejting i gafove okrivljavati medije koji su ga, kako to prezentira dio SDP-ove vrhuške, dočekali na nož i nisu mu dali vremena da pohvata konce i preuzme stranku. Koješta! Ako Andrej Plenković kao čovjek koji je ravno iz Bruxellesa došao na čelo HDZ-a i produžio na parlamentarne izbore nije dobio 100 dana premijerskog mira, zašto bi gao dobio Bernardić koji je u oporbi i usto barem 15 godina na najvišim stranačkim dužnostima?

SDP-ovci bi se trebali zbrojiti i odlučiti je li Bernardić predsjednik stranke kakvog trebaju i zaslužuju? Ako jest, onda mu više neće oponirati, bušiti ga sa svih strana i u Saboru minirati njegove političke zamisli. Smatraju li da su izabrali pogrešnog, onda neka preuzmu odgovornost za vlastiti loš izbor, pokrenu stranačke mehanizme i nađu si novog šefa.

Kad budu načisto s vođom, onda mogu ići korak dalje i odrediti se oko toga tko su im partneri. Jesu li to, kako u posljednjem intervjuu Globusu poručuje član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić - HNS, IDS, HSU i HSS, samo je pitanje hoće li na iduće izbore izaći svi zajedno, ili u dva bloka. Ili su to, kako proizlazi iz izjava drugih vodećih SDP-ovaca, stranke potpisnice deklaracije o dobrom društvu, dakle Laburisti i Naprijed Hrvatska Ive Josipovića, uz HSU i HSS, te potencijalno Živi zid, moguće i Most.

Osim toga, SDP-ovci bi trebali poraditi i na definiranju svog političkog profila jer im se stranka našla u ozbiljnoj krizi identiteta. Kada se srede toliko da imaju što ponuditi biračima, nek' ruše Vladu (a ne jednog ministra) i nek' ponude nešto bolje. Iako ga preziru, SDP-ovci bi trebali biti zahvalni Sauchi što im je glasom za HDZ priskrbio time out i dao vremena da udahnu i odluče što će i kako dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:54