IZA KULISA

SDP novom inicijativom ima šansu za povratak

 Davor Pongracic / CROPIX

SDP kreće u izradu novog programa koji na platformi socijaldemokracije treba ponuditi bolji život, Hrvatsku učiniti dinamičnom i digitalnom zemljom 21. stoljeća, koja zna i može, najavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči nedjeljne sjednice Glavnog odbora. Dakle, iz SDP-a najavljuju, ekonomskim rječnikom, unutarnje restrukturiranje i plasiranje novih proizvoda, kako bi vratili mjesto na političkom tržištu. Posljednjih su mjeseci na 22-23 posto, daleko iza HDZ-a, no lošije je to što trendovi pokazuju da kontinuirano gube i birače i utjecaj. Izlaz je u novom programu koji bi bio temelj za savez "sa svim ljudima u Hrvatskoj koji žele dobro radnicima, umirovljenicima, obrtnicima, znanstvenicima, učenicima, SDP-ovcima, ali i onima koji to nisu", kako je formulirao šef Bernardić.

Može li SDP uspjeti?

Iako mediji i javnost svaku novu inicijativu dočekaju na nož, mislimo da može. Bitne su ideje koje će ponuditi iz SDP-a, ali i nova lica kao predstavnici moderne socijaldemokracije. Nemamo ništa protiv Vidovića, Grbina ili Hajdaš-Dončića, no važnije je da se uključe ugledni politolog Berto Šalaj ili Ivan Koprić, vodeći ekspert za lokalnu i regionalnu samoupravu. Novi ljudi donose svježe ideje, a toga u SDP-u nije bilo barem šest ili sedam godina. Iblerov trg pretvorio se u intelektualnu baruštinu čiji stanari krekeću jedni na druge.

Zašto je važno da SDP ostane jaka stranka?

Zato što mora postojati ozbiljna alternativa politici Vlade Andreja Plenkovića i onome što zastupa Kolinda Grabar-Kitarović. Neokonzervativna agenda ulazi u sve društvene pore, zemlju godišnje napuštaju deseci tisuća mladih, golemo je pitanje što će biti s Agrokorom i Inom, a nedavni požari otkrili su organizacijski kaos, od općinskih vlasti do Banskih dvora. Uspije li SDP ponuditi uvjerljive odgovore na ova i brojna druga pitanja, lijevi centar ima šansu za povratak. Ali, čeka ih dug put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:35