IZA KULISA

SDP postaje nezanimljiv čak i SDP-ovcima

 Goran Mehkek / CROPIX

U danima kada samo 30% birača podržava Vladu premijera Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a njegovi unutarstranački oponenti i klerikalna desnica optužuju za fantomsku izdaju nacionalnih interesa, i umjesto da je u takvim okolnostima vladajuća koalicija na izdisaju - ponovno je stigao zahtjev za odlazak Davora Bernardića s čela SDP-a, i to od Mišela Jakšića, SDP-ova gradonačelnika Koprivnice. Štoviše, Jakšić je zatražio i raspuštanje Predsjedništva i ostalih stranačkih tijela, uz proročanstvo da će u suprotnom podrška socijaldemokratima nastaviti padati sve dok ne postanu beznačajni. Zahtjev koji zvuči kao zloguko proročanstvo još nije dobio odgovor s Iblerova trga, no ionako sumnjamo da se Bernardić zabrinuo, makar bi trebao.

Zašto?

Zato jer SDP postaje nezanimljiv čak i članovima stranke. Eto pokazatelja iz Zagreba, gdje su u nedjelju održani izbori za novog šefa stranke u glavnom gradu. Dakle, u gradu u kojem živi 800.000 stanovnika, a SDP ima 5500 članova, glasalo je tek 1500, iako je riječ o osobi koja će biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. Procentualno su slični omjeri ne tako davno zabilježeni u Rijeci i Splitu, velikim gradovima koji su desetljećima predstavljali birački bazen lijevog centra. Sve ovo događa se u vrijeme kada su birači evidentno nezadovoljni Vladom i kada bi opozicija trebala imati snagu za promjene. Umjesto toga, u SDP-u se moraju moliti da ne bude prijevremenih izbora jer bi, ovakvi kakvi su, mogli još dublje potonuti.

Kako to da onda zahtjevi za Bernardićev odstup više gotovo ne izazivaju interes?

Hrvatska je u stanju potpune apatije, a SDP je, povijesno gledano, stranka ljenjivaca koji mrze promjene. Nije smijenjen niti Ivica Račan nakon izbornog poraza 2003., kao ni Zoran Milanović kada je 2015. izgubio izbore, pa kako očekivati micanje Bernardića, koji tek treba i formalno postati gubitnik? Zato će inicijativa Mišela Jakšića ostati tek fusnota u povijesti stagnirajućeg SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00