NEVINA U LUDNICI

Smrtna kazna za žene koje su abortirale? Izvrsna ideja

 Goran Mehkek / CROPIX

Broj Hrvata dramatično opada, Hrvatice ne žele rađati ni da im dječji doplatak sa sadašnjih 250 povećate na 300 kuna. Ma ni za 350! I pored toga što većina stanovnika ove zemlje kaže da vjeruje u Boga, dragi Bog nam ne da više Hrvata, djece se rađa sve manje. Svi toliko vole svoju domovinu da je žele čistu, netaknutu, pa i kad rode jedno ili dvoje djece, spremaju ih na studij u Graz ili za posao u Stuttgartu.

Te žene tvrdoglavo ne žele rađati. Koliko će još emisija o demografskoj katastrofi morati emitirati javna televizija, sa svim tim muškarcima koji zabrinuto pričaju o rađanju djece?

Ne, situacija nije smiješna, prije tragična. Prvo ćemo jako ostarjeti, s mizernim penzijama, a onda ćemo izumrijeti. Od Dubrovnika do Splita, od Varaždina do Zagreba, bit će sve pusto i prazno, onako kao sad od Obrovca do Karlovca.

Iz Amerike došla je zanimljiva ideja: uvedite smrtnu kaznu za žene koje su abortirale, odmah će se rađati više djece!

Predložio je to kandidat za zamjenika guvernera u američkoj saveznoj državi Idaho Bon Nonini. Izjavio je da ne bi smjelo biti pobačaja i da bi svatko tko je imao pobačaj za to morao platiti. A onda ga je voditelj konferencije pitao bi li podržao uvođenje smrtne kazne za abortus, i republikanac je klimnuo glavom. Svoj stav je koji sat kasnije potvrdio u razgovoru za agenciju AP: da, on je za smrtnu kaznu za žene koje se odluče pobaciti. Kad su krenule reakcije, ponešto je reterirao. Ne, ne skroz. I dalje se zalaže za zabranu abortusa, pa i za smrtnu kaznu, ali više onako figurativno.

Ni njegova žena, također uvjerena katolkinja, ne podržava njegov stav o smrtnoj kazni, požalio se Nonini. A nije on nikakav ridikul, nego republikanski zastupnik u Idahou od 2004. Uvođenje smrtne kazne trebalo bi poslužiti za odvraćanje, a ne zbilja za ubijanje žena, objašnjava. “Tužitelji su se uvijek koncentrirali na one koji izvode pobačaj. Nema šanse da žena ode u zatvor, a kamoli da se suoči sa smrtnom kaznom. Samo postojanje zakona, prijetnja procesuiranjem, dramatično bi smanjila broj abortusa. To je moj cilj”, pojasnio je Nonini. Dakle, on ne bi doista ubio ženu koja abortira. Ništa vješala, ništa električna stolica. Ali bi donio zakon kojim je za abortus predviđena smrtna kazna, kako bi žene ostale u strahu.

Nonini nije to tek tako bubnuo: još od prošle godine nevladina organizacija Abolish Abortion Idaho skuplja potpise da se abortus tretira kao ubojstvo prvog stupnja, za što bi se sudilo i liječniku i ženi. Zastupnik Dan Foreman predložio je takav zakon, ali o njemu parlament u Idahou još nije raspravljao. Sličan zakon u ožujku je usvojen u Ohiu.

Ultrakonzervativci u Americi su se podijelili: treba li ubijati žene radi zaštite nerođenog djeteta ili ne? Nemojte misliti da se to nas ne tiče, sve to mic po mic stiže i do nas. Prošlog mjeseca su republikanski senatori iz Idahoa Ron Hood i Nino Vitale zatražili da se liječnici kažnjavaju za abortus kao za ubojstvo, smrtnom kaznom ili doživotnim zatvorom. No oni bi žene poštedjeli. Trump je u kampanji 2016. izletio da bi trebalo kažnjavati žene koje su abortirale, da bi se kasnije zaustavio na stavu da treba kazniti one koji su omogućili abortus.

U nedjelju je centrom Zagreba promarširala crna kolona članova A-HSP-a, s velikom slikom Ante Starčevića i manjom fotografijom Donalda Trumpa. Ima i u Hrvatskoj onih kojima bi se ideje iz Idahoa svidjele. Ubojstvo u ime života? O da. To je moćna logika, poput one turskog predsjednika Erdogana, koji je nedavno izrazio žaljenje što je Turska pod pritiskom EU ukinula zakon o zabrani preljuba. Do 1996. u Turskoj ste mogli završiti u zatvoru ako vas uhvate da ste prevarili muža. Ali vaš ljubavnik mogao je biti miran. On je mirno mogao varati ženu koliko god hoće, sudilo bi mu se samo ako je održavao dugotrajnu preljubničku vezu. Zabavno? Pretpostavljam da Turkinjama nije. I nije stvar u tome hoće li Erdogan ili onaj iz Idahoa promijeniti stav. Nego u tome da žene skuže što im se sprema ako se ne nauče reći NE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:40