KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA

SRAMOTA HRVATSKOG PRAVOSUĐA Oni koji danas legaliziraju 'ZDS', makar i kroz Thompsonovu pjesmu, de facto, legaliziraju i ostatak baštine NDH

 
Marko Perković Thompson
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Ustaški pozdrav i odaziv "Za dom! Spremni!" na početku Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira kada je izvodi autor pjesme u njezinom izvornom obliku - odlučila je velika, tri četvrtinska, većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda.

Ovdje, pod punom materijalnom i moralnom odgovornosti, u prvoj rečenici navodimo da se radi o ustaškom pozdravu, a ne nekakvom nedefiniranom pokliču, jer spomenuti "Za dom! Spremni!", nije se upotrebljavao nigdje i nikad, osim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kvislinškoj saveznici nacističke Njemačke i fašističke Italije, te još nekoliko satelitskih država. Oni koji tvrde drukčije, ili lažu ili su dramatično neobrazovani, a jedno i drugo je strašno, ako su u pitanju suci.

Samim time, NDH je za vijeke vjekova proskribirana kao zločinačka tvorevina, poput njezinih zaštitnica, s kojima je naposljetku podijelila sudbinu i propala. Pritom su proskribirani i simboli koji su se koristili pa je u Njemačkoj i Austriji nezamislivo uzvikivati pozdrav Sieg! Heil!, što je naci-verzija ovdašnjeg ZDS, ili crtati svastiku pa se opravdavati kako tako odajete, ne počast Trećem Reichu, nego hinduskim simbolima.

Ali, kada Marko Perković uzvikne "Za dom spremni", ili to učine tisuće posjetitelja njegovih koncerata, sada i službeno, više ne predstavlja prekršaj. Tako rezonira većina sudaca Visokog prekršajnog suda, iako je Ustavni sud u više odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu suprotnom temeljnim načelima Ustava. Kakvo pravosuđe, takva država.

Pritom ne sumnjamo kako je spomenuta presuda - prema rezultatima različitih statističkih istraživanja - obradovala otprilike svakog drugog državljanina Hrvatske. Toliko njih, naime, ne vidi ništa sporno u pokliču koji je izmislila vlast koja je organizirala pokolje u Jasenovcu, donijela sramotne rasne zakone, a Dalmaciju i najveći dio obale, s tamošnjim Hrvatima, dala Mussolinijevoj Italiji.

Oni koji danas legaliziraju "Za dom spremni", makar i kroz Thompsonovu pjesmu, de facto, legaliziraju i ostatak baštine NDH. Zato ova presuda predstavlja sramotu hrvatskog pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:53