IZA KULISA

Stihijski put hrvatskog zdravstva u kaos

Zagreb, 250119.
Svecano otvaranje Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za djecju oftalmologiju i novoizgradjene zgrade Klinicke bolnice Sveti Duh s odjelima patologije, citologije, kardiologije, gastroenterologije i oftalmologije.
Na fotografiji: Milan Kujundzic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Milan Kujundžić

Sretna majka sina Zdravka! Koji se, naime, roditelj ne bi ponosio toliko obzirnim potomkom poput ministra financija Marića koji u nastojanju da “ne diskriminira po dobi” mrtav-hladan kaže - ministar Milan Kujundžić je odličan ministar, ali sustav koji vodi loše je organiziran i kao takav s milijardama kuna duga - neodrživ!

Teško je razumjeti prvog hrvatskog financijaša koji hvali “konvergiranje” ministra, a kudi sustav. Građani u konvergencijama raznih ministara, pa i aktualnog, godinama čitaju da - treba spojiti bolnice, smanjiti liste čekanja, objediniti javnu nabavu, standardizirati dijagnostičko-terapijske postupke...

No, umjesto više reda u hrvatskom je zdravstvu sve više nereda. I dalje imamo 64 bolnice i fantomsko funkcionalno spajanje koje ne daje rezultata u očekivanoj racionalizaciji. Liste čekanja sve su duže, informatizacija i dalje ne stanuje u hrvatskom zdravstvu. Umjesto jedinstvene javne nabave i dalje se kupuje “po babi i po stricu”, a svi zakoni koje je “progurala” aktualna zdravstvena administracija toliko su dobri da su u najvećem dijelu u sukobu sami sa sobom. Umjesto oživljavanja primarne zdravstvene zaštite aktualni je ministar učinio sve da pacijenti sve češće traže pomoć u bolnicama, što, dakako, poskupljuje zdravstvenu priču...

Zapravo nije čudno da Marić daje Kujundžiću ocjenu pet jer njegova je “konvergencija” od početka mandata - “Velikih koraka nema. Veliki su koraci revolucije koje nisu donijele mnogo”. Toga se cilja zasad ne odriče. Nažalost, nema kod Kujundžića ni revolucije, ni evolucije nego samo stihijski put u kaos iz kojeg će se kao izlaz, gotovo sigurno prije ili poslije, ne samo potiho kao dosad nego i glasno, nuditi privatizacija sustava. Naravno, i Kujundžić i “pobočnik” Marić tvrdit će da je to “samo sinergija privatnog i javnog”, a o posljedicama će pričati građani - ako prežive!

Izdvajamo