IZA KULISA

ŠTO AKO MOL POBIJEDI I U WASHINGTONU? Plenković nema puno vremena i mogućih rješenja

 Hanza Media

Koliko god bi aktualna hrvatska Vlada voljela vjerovati u suprotno, problemi u politici gotovo nikad ne nestaju sami od sebe. Najčešće, poput energije, samo mijenjaju oblik i onda ponovno izniknu kad ih najmanje očekuješ. Tako je i Vlada premijera Andreja Plenkovića prije nekoliko mjeseci suočena s porazom u arbitražnom procesu protiv mađarskog MOL-a odlučila rješavanje problema gurnuti prema nekim sretnijim vremenima i pokušati presudu osporiti na švicarskom sudu - pravnim manevrom koji u startu ima vrlo male šanse za uspjeh. Na taj način kupljeni su vrijeme i mir do realizacije obećane transakcije o Ininu povratku u državne ruke, no problem za koji se smatralo da je privremeno u hibernaciji naglo je oživio objavom odluke suda da odbija hrvatski zahtjev za privremenu obustavu provedbe odluke.

Što znači ova odluka?

U praktičnom pogledu, odluka znači samo to da Vlada mora platiti dospjeli račun za trošak cijelog procesa. U simboličnom smislu, ova odluka za Vladu je mnogo problematičnija jer će u fokus javnosti vratiti pitanje Ine, posljednjih mjeseci zaklonjeno brojnim bitkama koje Vlada vodi na drugim frontovima - u Agrokoru, Petrokemiji, vanjskoj politici... Premijer Andrej Plenković svojedobno je javnosti iznio vrlo konkretna obećanja vezana uz budućnost Ine, a po svemu sudeći danas - četiri i pol mjeseca poslije - nije ništa bliže ispunjavanju tih obećanja.

Hoće li ova odluka utjecati na pregovore Vlade i MOL-a?

Nejasno je vode li se uopće ti pregovori i ako je odgovor da, kojim intenzitetom. Ipak, ova će odluka povećati pritisak na hrvatsku Vladu koja nije u dobroj situaciji. S jedne strane, deklarirala je namjeru da kupi udjel u Ini od prodavatelja koji nema nikakvu obvezu to prodati i koji ima osjećaj da njegova pozicija s vremenom jača. Što će tek biti ako MOL pobijedi i na arbitraži u Washingtonu? Plenković nema puno vremena i mogućih rješenja. Povjerenstvo je već osnovao, što će učiniti sljedeće?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:20