IZA KULISA

Što ako se u sukob u Siriji uključe susjedi?

Donald Trump i Vladimir Putin
 Grigory Dukor / Denis Balibouse / Reuters

Nakon što je Bašar al-Asad optužen da u sukobu sa svojim oponentima koristi bojne otrove, američki predsjednik Donald Trump neobuzdano je najavio nesmiljeno raketiranje Sirije, a Rusi su stali u obranu svog omiljenog saveznika (kojeg su spasili pada) rekavši da će rušiti američke rakete, pa čak i da će gađati njihove avione i brodove budu li ugroženi životi njihovih vojnika u Siriji.

Neki u Rusiji čak govore o mogućem “trećem svjetskom ratu”, a na TV-u savjetuju stanovništvu što od stvari treba ponijeti u skloništa!? Stvara se ratna histerija. Odnosi sve više podsjećaju na kubansku i berlinsku krizu, kada je svijet živio u iščekivanju nuklearnog rata.

Koliko je sve to doista ozbiljno?

Kad je Trump u pitanju, teško je reći jer on čas žučno prijeti - “Čuvajte se, Rusi, naših raketa” - pa ispada smiješan - “Možda ću napasti uskoro, a možda i ne tako skoro”. Podsjetimo da je prije par dana čak najavio i povlačenje iz Sirije!? No, za sada je rat, srećom, žestok samo na prijetnjama i riječima.

Što se može dogoditi?

Možda ništa, a možda će se Svjetsko prvenstvo igrati pod gas-maskama. Od tresla se brda, rodio se miš do kataklizme. Možda će Amerikanci i saveznici “ograničeno udariti” po mjestima gdje sumnjaju da Asad drži i proizvodi kemijsko oružje (što predlaže francuski predsjednik Macron). Neki analitičari govore o “malom svjetskom ratu na području Sirije” jer opasnost da vlast Bašara al-Asada bude ugrožena mogla bi dovesti do otvorenog sukoba SAD-a i Rusa. Putin će morati stati iza svoga saveznika, čak i ako to ne bude htio.

Ima ih premalo pa će pokazati da brani i cijeni svačiju lojalnost. No, ne isključuje se i mogućnost širenja ratnog sukoba na susjedne zemlje te uplitanje jakih regionalnih igrača Turske, Saudijske Arabije, Irana, pa i Izraela, kao saveznika ili Rusije ili SAD-a ili pak samostalnih igrača koji žele nešto ušićariti. To je najveća opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:50