IZA KULISA

ŠTO HDZ MOŽE NAUČITI OD CDU-a I ANGELE MERKEL Kod nas je naprosto nezamislivo ono što se upravo dogodilo u Njemačkoj

Angela Merkel
 Pavel Golovkin / POOL / AFP

Dan nakon što je izabran, premijer njemačke savezne pokrajine Thüringen, Thomas Kemmerich iz FDP-a (Liberalno-demokratske stranke), dao je ostavku jer je na “vlast” došao glasovima radikalne desnice, Alternative za Njemačku (AfD). Kemmerich je rekao kako nije dobro za demokraciju da se na vlast dolazi glasovima krajnje desnice te radije, kako bi popravio štetu, ide na nove izbore.

“Demokratima treba demokratska većina”, kazao je Kemmerich. No, to nije sve. Budući su za njega glasovali i zastupnici Kršćanskih demokrata (CDU), kancelarka Angela Merkel zbog toga je očitala bukvicu svojoj “tirinškoj” podružnici. No, to je Njemačka. To je razvijena demokracija. Dakle, radije ne biti na vlasti i opet ići na izbore nego vladati uz pomoć desnih konzervativnih ekstremista, koji se (blago) poigravaju s revizijom povijesti, pogotovo onom mračnom stranom - nacizmom. Nije to ni izdaleka kao kod nas, ali sasvim dovoljno da i desne demokratske stranke ne žele biti s njima u društvu.

A sada zamislite situaciju u kojoj, recimo, HDZ (od državnog do lokalnog) radije silazi s vlasti, nego da prihvati podršku ili koaliciju nekog od silnih HSP-ova, Suverenista i sličnih desnih “hrvatskih” ekstrema! To je naprosto nezamislivo i vjerojatno bi se njihovi dužnosnici snebivali i ne bi ni shvaćali što se to njih pita.

Oni su ionako u mainstream postavili paradigmu da su ustaše pravi domoljubi, a partizani samo antihrvatski zločinci. Recimo, ni premijer Plenković ni predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović radije neće doći u Rijeku na svečanost u povodu otvorenja Europske prijestolnice kulture kako bi se dodvorili upravo krajnjoj desnici i pokazali da oni nemaju ništa s umjetničkim postavom jugoslavenske zastave (znakovito je da se zastave Trećeg Reicha i fašističke Italije nisu problematizirale) ili s - božemesačuvaj - Bellom Ciao.

No, stvar je u drugom, HDZ bi rado bio desnocentristički CDU, ali dio stranke ga gura prema našoj verziji AfD-a, i to je veliki problem. No, čak ni AfD neće smatrati (javno) - “Sieg Heil” starim njemačkim pozdravom, a CDU će svaku takvu reviziju sankcionirati i osuditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:49