IZA KULISA

Što Hrvatska u zaštiti od nasilja može naučiti od Srbije

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Od 1. prosinca ove godine Srbija će uvesti kaznu doživotnog zatvora. Onaj koji siluje dijete, moći će biti kažnjen zatvorom do kraja života. Pomilovanje će moći zatražiti tek kad odsluži barem 27 godina. Onaj koji ubije dijete, također će moći u zatvor doživotno. Ako siluje ženu i žena premine od posljedica nanesenih ozljeda, može također očekivati doživotni zatvor.

Narodna skupština jučer je konačno prihvatila zakonski prijedlog Fondacije “Tijana Jurić”, predan još lani, kojim se traži najstrože kažnjavanje nasilnika i silovatelja, osobito ako se radi o djetetu. Fondaciju je osnovao otac Tijane Jurić, 15-godišnje djevojčice koju je pijani muškarac oteo 2014., pokušao je silovati, ubio je i zakopao na smetlištu.

Kazne za takve moraju biti drastične, smatraju u Fondaciji, a Narodna skupština u konačnici se složila. Sve kazne za najteža kaznena djela, one u trajanju od 30 do 40 godina, zamijenjene su kaznom doživotnog zatvora.

Hrvatski kazneni zakon za najteža djela propisuje dugotrajni zatvor, a najviša jedinstvena kazna ne može biti veća od 40 godina. No, takva kazna se ni izbliza ne izriče za djela za koja je srpski Kazneni zakon sada propisao još težu kaznu - doživotni zatvor. Za silovanje djeteta, uz upotrebu sile, počinitelj se u Hrvatskoj može kazniti s maksimalno 15 godina zatvora. Minimalna je kazna - tek tri godine, dok u Srbiji najblaža kazna ne može biti niža od deset godina.

Nakon tragedije na Pagu, tijekom koje je otac brutalno bacio svoje četvero djece s balkona visokog šest metara, činilo se da će se i u Hrvatskoj nešto pomaknuti kad je u pitanju zaštita od nasilja, osobito nasilja u obitelji i seksualnog nasilja. Pokrenuta je inicijativa #spasime, održan je nezapamćen prosvjed, premijer Plenković i ministri su se uskomešali i redom obećavali: konačno ćemo uskladiti zakonodavstvo s Istanbulskom konvencijom, tjelesno nasilje više neće biti prekršaj, povećat ćemo kazne za seksualne nasilnike.

No, prošlo je nekoliko mjeseci od Paga, a prijedloga zakonskih izmjena ni na vidiku. Za silovanje žene u Hrvatskoj je minimalna kazna još uvijek - jedna godina zatvora. Može i uvjetno. A može se i još malo smanjiti zbog olakotnih okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:36