LABIRINT POLITIKE

ŠTO KADA NA DESNICI NASTANE GUŽVA Donedavno se u kampanjama nisu nudili prerezani grkljani, a sada i takve scene postaju dio političke ponude...

Ideološki je prosječnom HDZ-ovcu bliža Škorina jadikovka o ugroženim Hrvatima nego izvješća iz Bruxellesa
Ivan Penava
 Vlado Kos / CROPIX

Nema sumnje da će izborna kampanja proteći u borbi dviju najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, jer samo Andrej Plenković ili Davor Bernardić mogu računati na budući premijerski položaj. Uostalom, već se međusobno nabacuju blatom i međusobnim uvredama u kojima su, pojednostavljeno, na vlasti lopovi, a smijeniti ih žele budale. Toliko o hrvatskoj političkoj kulturi trideset godina od uvođenja demokracije.

Međutim, Plenković i Bernardić su prirodni protivnici, kao što svuda u svijetu oporba lupa po vladajućima, a ovi uzvraćaju, često i prekomjerno. U stvarnosti, riječ je o folkloru kojim se mobiliziraju vlastiti birači jer je razumljivo da lijevima ne pada na pamet glasati za HDZ, baš kao što desničari neće dati glas SDP-u ili Miloradu Pupovcu. Ali, što kada na jednom krilu političke scene - u ovom slučaju desnom - nastane gužva jer se pojavila ekipa koja zahtijeva svoj dio desnokrilnog lena? Odgovor se zna - tada slijedi pravi verbalni građanski rat u kojem je sve dopušteno i ne vrijede nikakve konvencije ili pravila ponašanja.

A to je ovih dana najavio Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, koji se odmetnuo od HDZ-a i odlučio pretrčati u Domovinski pokret Miroslava Škore, koji je potvrdio kako su ovi izbori bitka u kojoj se neće prezati ni od najodvratnijih postupaka. Tako je Ivan Penava u “Bujici”, pred kamerama, pokazao fotografiju prerezanog vrata vukovarskog Hrvata Bariše Ivančića.

Ponovimo - vukovarski gradonačelnik na televiziji je mahao fotografijom na kojoj je prerezan čovjekov grkljan, sve kako bi dokazao ispravnost svojeg izlaska iz HDZ-a. Jer - poručuje Penava - HDZ, kao i prije dok je na vlasti bio HDZ, ne zanimaju oni koji su klali Hrvate pa će poentirati zaključkom kako “ovo danas zaista više nije HDZ koji je u Vukovaru stvarao Blago Zadro!”

Možda je “Bujica” opskurni desničarski talk show, kao što su podjednako opskurni web portal Željke Markić ili Glasa Koncila, koji iz dana u dan plasiraju priče o izmišljenim patnjama hrvatskog naroda (Markićkin portal) ili relativiziraju ustaški režim (kao što čini portal pod ingerencijom kardinala Josipa Bozanića), ali činjenica je da Penava i Penave danas u medijima slobodno smiju pokazivati priklane ljude, kao dio predizbornih aktivnosti. Pritom veliku odgovornost snose mediji u Hrvatskoj, kojima su primarni Penavini logopedski problemi i njegovi neuspjeli pokušaji artikuliranja termina “totalitatura” ili kada se žali da mu se nešto podmeće pa se, jadan, unezvijereno počne tužiti kako mu protivnici pokušavaju nešto imputirati, samo što on kaže - “amputirati”.

To je, napokon, intelektualni diskurs ovdašnjih desničara, koji se, zasad još uvijek verbalno, svodi na klanje i amputacije. Sve je to dozlaboga opskurno, a, opet, stvara probleme Plenkoviću. Jer, očito je da će dio tradicionalnog biračkog tijela HDZ-a 5. srpnja glasati za Penavu, Škoru, bračne drugove Raspudić ili Miru Bulja. Jednostavno, ideološki je prosječnom HDZ-ovcu bliža Škorina jadikovka o ugroženim Hrvatima nego izvješća iz Bruxellesa, koje potpisuje Dubravka Šuica. To zna i Tomislav Karamarko, koji svako malo daje do znanja kako bi opet volio biti nekakav faktor, iako je njegova svijeća davno dogorjela do kraja.

Nažalost, i ovi izbori pokazuju kako se povijest ponavlja u redovitim izbornim ciklusima. S time da se donedavno u kampanjama nisu nudili prerezani grkljani, a sada i takve scene postaju dio političke ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24