KOMENTAR

Što slijedi nakon fotografije s nožem na Fejsu i poziva na "ljutu travu"

"Ovako svaki dan... Bravo policija... Bravo DORH..! Klanje je za vas normalna stvar", napisao je na svom Facebook profilu bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić
Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Sada bi, stvarno, trebalo biti dosta. Jer, što se još treba dogoditi nakon slikanja na Facebooku, s nožem u ruci i kipom Ante Pavelića, kako bi Andrej Plenković i njegova Vlada HDZ - Most napokon krenuli u rat s desnim ekstremizmom u Hrvatskoj?

Prijetnje je - riječima i slikom - uputio izvjesni Josip Ćubelić i adresirao na Arsena Bauka i Ranka Ostojića, dvojac SDP-ovih saborskih zastupnika, kojima bi, vidi se, rado presudio. U poplavi gadosti i šovinizama koji kolaju internetskim društvenim mrežama, nitko, vjerojatno, ne bi ni znao za spomenute prijatnje da Ranko Ostojić nije objavio Ćubelićev post na Facebooku, gdje se fotografirao s nožem na jednoj slici, a na drugoj s bistom Ante Pavelića, uz poruku: 'Ostoja i Bauču dođite na ljutu travu'.

“Ovako svaki dan... Bravo policija... Bravo DORH..! Klanje je za vas normalna stvar.", napisao je na svom Facebook profilu bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Uzgred, Bauču je Bauk, ali teško je držati nož i paziti na pravopis. Ali pustimo pravopis, ovdje je u pitanju krvopis, i to jasan do bola. Otvorena, neoustaška prijetnja u kojoj se autor referira na pozn atu izreku "Na ljutu ranu, ljutu travu", i ako ovo nije razlog upitati se što slijedi, onda živimo izvan svake realnosti. Najprije su bile prijetnje bacanjem u Kevinu jamu, zatim je uslijedio marš nekoliko tisuća desničara koji su Zagrebom uzvikivali "Za dom spremni", pa je ustaški poklič postavljen na domet samokresa od gubilišta u Jasenovcu, a sada, eto, fotografije noža u ruci i poziva na ljutu travu. Stvarno, treba li pogađati što slijedi kako bi ovaj desničarski macabre dobio očekivani kraj?

Za to vrijeme, policija procjenjuje opasnost, Državno odvjetništvo izviđa, a Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović - šute. Osim kad se desničari zaigraju i Donalda Trumpa pokušaju uvući u NDH kolo, zbog čega Amerikanci polude, nakon čega i predsjednica i premijer, promptno i skrušeno, osude ustaške nostalgičare. No, kada "Za dom spremni" osvane na mjestu najgorih zločina u povijesti Hrvatske, to je onda "poziv za ozbiljan razgovor o prošlosti".

A onda će, ove nedjelje, prije samo 48 sati, 10. travnja na obljetnicu osnivanja NDH, Splitom odjekivati ustaški pozdrav, u spomen na HOS-ovu bojnu nazvanu Rafael Boban, prema zapovjedniku Crne legije. I dok će ulicom odzvanjati "Za dom spremni", u stavu mirno stajat će službene osobe, kao HDZ-ov dožupan Luka Brčić, dok će dopise podrške poslati (očekivano) saborski zastupnik Željko Glasnović, HDZ-ov EU parlamentarac Ivica Tolić, a Marko Skejo, jedan od osnivača bojne i inicijatora postavljanja ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu, posebno je pozdravio izaslanika ministra branitelja Nikolu Tokića, ali i HDZ-ova saborskog zastupnika Petra Škorića. Odabrano stranačko društvo našeg premijera.

U takvim okolnostima, tko se još sjeća kako je saborski Odbor za Ustav, 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim je od nadležnih tijela vlasti zatražio uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Sporna ploča uklonjena nije, ali su dužnosnici vladajuće koalicije odlučili mirno odslušati isti sporni poklič u Splitu. Zato se ne treba iznenaditi zbog podatka prema kojem zabranu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" podržava samo 45 posto građana, a komunističko znakovlje kažnjavalo bi njih 70 posto, kako je nedavno pokazalo prvo znanstveno istraživanje fenomena govora mržnje u Hrvatskoj.

Nema mjesta čuđenju, ali ima za duboku nelagodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:09