IZA KULISA

Što stoji iza osnivanja sindikata zaposlenih u SDP-u?

Milan Živković
 Damir Krajač / CROPIX

Panično osnivanje sindikata u SDP-u samo je po sebi jako zabavna vijest jer puno govori o pravim razlozima postojanja partija u Hrvatskoj, a još je zabavnije da je je jedan od prvih članova sindikata u partiji "slavni" Milan F. Živković, čovjek koji je sve nas zaposlene u komercijalnim medijima šokirao 2012. godine svojim uvodom u "Strategiju medija" u kojoj je nešto nesuvislo brbljao o tome kako je "…restauracija kapitalističkog načina proizvodnje potaknula mnoge novinare da zamisli iskušaju u privatnoj sferi…" te su stoga "…mediji u vlasništvu države kadrovski osiromašeni za dio kreativnijih pripadnika naraštaja profesionalaca".

Taj salonski revolucionar bio je moćnik u Ministarstvu kulture koji nas je sve u medijskom biznisu ozbiljno užasnuo idejom o jednom državnom mediju, s jednim tjednikom, jednim dnevnim listom, jednim portalom… u kojem bi njegov tim "najboljih novinara" uz državnu subvenciju proizvodio, valjda, jednu (valjda njegovu) istinu. Bilo je pomalo nevjerojatno saznanje da netko u doba kad je značaj komercijalnih medija za demokratizaciju društva potpuno nesporan piše "Medijsku strategiju" kao da ju je dogovarao s Velikim bratom. Pa naravno da taj uhljeb misli da je smisao njegova angažmana u političkoj stranci i uopće socijaldemokracije zaštita njegovih "sindikalnih prava".

Ne, nije za Milane F. Živkoviće smisao suvremene socijaldemokracije mijenjanje društva u skladu s uvidom u najbolje svjetske prakse i smislom za gledanje u budućnost ili osobna žrtva bilo kakve vrste. Za njih je to zapravo cementiranje postojećeg stanja i povratak u nazadnu prošlost. Nije uopće čudno zašto je prošla SDP-ova Vlada bila jedna od najneuspješnijih europskih vlada u zadnjih deset godina ako su Milani F. Živkovići u njoj bili neki faktori.

Što znači sindikalno organiziranje u SDP-u za sindikalni pokretu u Hrvatskoj uopće?

Šalje se potpuno kriva poruka i ona glasi: Nije se potrebno prilagoditi. U trenutku kad se treba spašavati tvrtka (partija) koja je pala na niske grane, sindikalna akcija i inzistiranje na "pravima" vrlo je diskutabilne naravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:48