IZA KULISA

Što stoji iza premijerove depolitizacije sporta?

Zagreb, 201216. Banski dvori.
Markov trg.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic primio je u posjet predsjednika UEFA-e Aleksandera Ceferina..
Sastanku je nazocio Davor Suker i Janica Kostelic.
Na fotografiji: Davor Suker i Andrej Plenkkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Davor Šuker i Andrej Plenković

- Sport treba u cijelosti depolitizirati. Hrvatski nogometni savez svojim je statutom prilično začahurio i zaustavio proces kandidiranja - izjavio je proteklog vikenda predsjednik Vlade Andrej Plenković i tako prvi put javno kritizirao HNS koji vodi Davor Šuker. Nakon ove Plenkovićeve poruke u javnosti se postavilo nekoliko pitanja. Ovo su neka od njih.

Zašto je premijer sada odlučio progovoriti o stanju u hrvatskom nogometu?

Pitanje je legitimno budući da se Davor Šuker već sada hvali da iza sebe ima 14 županijskih nogometnih saveza, pa je, ako je to točno, zapravo već pobijedio. Plenković se ili u zadnji čas sjetio da bi promjene u vrhu HNS-a bile dobre za hrvatski nogomet ili je, zapravo, tom svojom, možda i zakasnjelom porukom htio sa sebe skinuti odgovornost za dugogodišnje probleme koji muče ovaj sport. Može biti i da Plenković samo želi poštenije izbore s barem dvojicom kandidata.

Što znači da sport treba u cijelosti depolitizirati?

S ovom Plenkovićevom rečenicom teško se ne složiti, ali upravo je HDZ taj koji dugi niz godina drži pod kontrolom Hrvatski nogometni savez. Od 17 mjesta u Izvršnom odboru HNS-a, na 14 njih sjede HDZ-ovci ili njima bliski ljudi. Nije sigurno Plenković instalirao te ljude, on ih je naslijedio, ali isto se tako nije ni prije sjetio poslati poruku o depolitizaciji HNS-a.

Zašto je premijeru bilo bitno da izrazi nezadovoljstvo načinom biranja vodstva HNS-a?

Dalmacija je oduvijek bila HDZ-ova utvrda, a upravo iz nje stižu najžešće kritike na račun Šukerova HNS-a. I gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, “gradsko dite” i fetivi navijač Hajduka, u kampanji se ograđivao od izjava Kolinde Grabar-Kitarović o “orjuni”, zalagao se za novi Zakon o sportu, a Mladež splitskog HDZ-a podržala je Darija Šimića uz pojašanjenje da je hrvatski nogomet taoc Zdravka Mamića. Sam se Krstulović, pak, odbio sastati sa Šukerom. A HDZ je upravo zbog Krstulovića koji je osvojio Split mogao proglasiti uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima.

Izdvajamo