IZA KULISA

Što zapravo želi predsjednica

 Dragan Matić / CROPIX

“Ona ima otvoren poziv u Vladu, gdje možemo razgovarati o svim temama koja je zanimaju. A što se tiče sjednice Vlade o gospodarskoj situaciji, predsjednica može uputiti molbu da se održi, ali ne zahtjev. Jer, riječ je o ozbiljnoj temi koja traži pripremu, a ne naslikavanje za medije”, rekao je visoki izvor iz hrvatske Vlade ovom novinaru.

“Dovela nas je u situaciju u kojoj ne možemo uopće razmatrati mogućnost takve zajedničke sjednice. Nije dostavila prijedlog svojih mjera Ministarstvu demografije niti se očitovala na naše mjere za blokirane koje su prošle e-savjetovanje i radila je sve bez dogovora s Vladom i premijerom. Ona bi došla na sjednicu i malo pričala, a to neće moći”, rekao je jučer našem novinaru sugovornik iz Banskih dvora.

Ne, ovo nisu različite novinarske interpretacije istog događaja čiji je glavni lik predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prvi dio je iz travnja 2015. i pripada vrhu tadašnje vlasti, koju je vodio premijer Zoran Milanović, dok je drugi recentniji, a autor je netko iz sadašnje vlasti, koju vodi Andrej Plenković. Pa neka netko kaže da postoje nepremostive razlike između SDP-a i HDZ-a, a, zapravo, ljevica smatra da se Kolinda voli slikati, dok desnica tvrdi da ona preferira puno pričati.

Što je predsjedničin cilj?

Kao svi predsjednici od 2000., pokazuje da želi političku moć, što je problem jer Ustav ne predviđa takve ovlasti. Hrvatsku vodi Vlada. S kakvim uspjehom, o tome odlučuju birači na izborima, koji nekoga dovode u Banske dvore pa ta osoba i njegov kabinet vode državu. Predsjednici preostaje javno iznošenje mišljenja o Vladinoj politici, što valja podržavati jer vlast treba korektiv. Ali, kada se iz Ureda predsjednice postave kao sukreatori politike, iz Vlade slijedi brza reakcija.

Može li sukob eskalirati?

Čim je postala predsjednica, javno je pozvala Milanovića da podnese ostavku. Plenkovića još štedi, ali, ipak, pričekajmo dok ne vidimo što će se izroditi iz njihova sukoba začetog oko demografske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18