IZA KULISA

SuMrak saga s imovinskim karticama šefice GLAS-a

 Goran Mehkek / CROPIX

Anka Mrak Taritaš jučer se žestoko obrušila na Jutarnji list i mene kao autora zbog teksta koji smo objavili, a koji je vezan uz njen honorarni angažman koji je imala u HGK, istodobno se deklarativno zalažući za slobodu medija. Dok je bila dužnosnica od 2011. do 2016., naime, isplaćen joj je honorar od 52.256 kuna za ispite i predavanja koja je držala u HGK. Iako sam napisao tekst iza čije svake riječi stojim, a i sama Mrak Taritaš bila je upoznata sa sadržajem, te je dobila priliku iznijeti svoju stranu priče, ona je odlučila sve to proglasiti fake newsom tvrdeći da je to laž i da će potražiti pravnu zaštitu.

Sve je pripisala tome da Jutarnji pokušava zataškati aferu ministrice Žalac, kao da dan prije i na sam dan objave teksta o predsjednici GLAS-a nismo imali i ministricu na naslovnoj stranici. Istodobno, u maniri Živog zida, tu je teoriju zavjere potkrijepila informacijom da sam prije 20-ak dana radio na istoj priči, pa je nismo objavili, kako je rekla, jer je “novinar zaključio da nije bilo osnove”. Doista, taj sam dan imao prve informacije da tijekom dužnosti nije surađivala s HGK, pa smo shodno tome odlučili ne objaviti tekst, što mogu i dokazati. Sada je tu našu neslužbenu korespondenciju Mrak Taritaš odlučila iskoristiti za širenje teorije zavjere.

Istina je da smo tekst objavili nakon što se naknadno potvrdilo da je radila za HGK i tijekom mandata, da iznos koji je prijavila nije baš isti, da Povjerenstvo istražuje slučaj, a dodatni nam je poticaj bio kada je novinarki Nove TV nedavno u kamere prešutjela puni iznos. Novinarka ju je pitala što je sa slučajem HGK, na što je ona odgovorila “to sam prijavila 2012., riječ je o 12.500 kuna”, pritom prešućujući iznose koje je primala i za predavanja. Jučer je na pitanje kolege Došena s Nove TV rekla da ju je “novinarka pitala vezano uz ispitno povjerenstvo”, što je laž jer ju je novinarka pitala za “slučaj HGK”, ne navodeći je li riječ samo o ispitima ili i o predavanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:34