WASHINGTON MAIL

Sve je intenzivnija istraga Trumpovih ruskih veza

 Profimedia, Newscom

Istraga koju FBI provodi o nedopuštenim vezama Kremlja i Trumpove izborne kampanje ušla je u novu fazu.

Nakon što je objavljeno nekoliko optužnica, a postupci najavljeni, istraga Roberta Muellera približava se Bijeloj kući. Tri su nova trenutka posebno uzbunila administraciju. Prvo, FBI je optužio dva savjetnika Trumpove kampanje: jedan od njih je Paul Manafort, voditelj kampanje veći dio 2016. godine. Drugo, jedan Trumpov savjetnik za vanjsku politiku je priznao da je lagao FBI-u o svojim vezama s ruskim režimom. I treće, Muellerova se istraga ustredotočuje na Jareda Kushnera, Trumpova zeta, zbog njegove posebne uloge u otpuštanju Jamesa Comeyja, bivšeg direktora FBI-a. Istraga FBI-a se fokusira u tri smjera: dosluh s Moskvom tijekom kampanje, financijska kaznena djela članova kampanje i opstrukcija pravosuđa koju je počinila Bijela kuća u istragama prva dva slučaja.

Kad je riječ o prvom slučaju, dosluh sam po sebi nije zločin i Muellerov tim traži dokaze da su prekršeni zakoni u kontaktima Trumpovih surogata i ruskih obavještajnih dužnosnika ili njihovih posrednika. Ključno je pitanje povlači li “dosluh” za sobom omogućavanje Moskvi da se uplete u američke izbore ili dođe do informacija iz kremaljskih izvora koji bi mogli utjecati na izbore. To bi predstavljalo urotu s ciljem prijevare SAD-a. George Papadopoulos, bivši Trumpov savjetnik za vanjsku politiku, ključna je osoba u središtu prvog slučaja. Nakon što je priznao da je lagao FBI-u, sada u potpunosti surađuje s istragom kako bi izbjegao zatvor. Njegovi se lažni navodi odnose na komuniciranje s Rusima i nastojanje da organizira sastanak Trumpa i dužnosnika Kremlja, možda i samog Putina.

Papadopoulos također pribavlja Muelleru informacije o drugim osobama koje su bile uključene u veze s Moskvom ili su kršile savezne zakone. Priznao je kontakte s profesorom u Londonu koji je povezan s kremaljskim dužnosnicima koji su posjedovali kompromitirajuće materijale o Hillary Clinton i o tome informirao šefove Trumpove kampanje. Sam Clovis, nacionalni supredsjedatelj Trumpove kampanje, koji je poticao Papadopoulosa da radi na kontaktima s ruskim dužnosnicima, sada također surađuje s Muellerom. FBI bi morao raditi na optužnici da je riječ o zavjeri kako bi se prekršio zakon o kompjutorskoj prijevari i zloporabi.

Za to bi trebalo dokazati da je Trumpov tim kovao zavjeru s moskovskom hakerskom kampanjom protiv Clinton i Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) upravljajući ili pomažući hakiranje. Držeći uhićenje Papadopoulosa tajnim nekoliko mjeseci i dopuštajući mu da bude na slobodi - ozvučen - FBI je mogao prikupiti dodatne informacije o drugim sudionicima zavjere. Ta je mogućnost navodno izazvala paranoju, čak i paniku među osobljem Bijele kuće. Drugi slučaj uključuje istragu i procesuiranje širokog spektra potencijalnih financijskih zločina bivših Trumpovih dužnosnika. Manafort i njegov poslovni partner Rick Gates optuženi su za zavjeru s ciljem pranja novca, izbjegavanja plaćanja poreza i neizvještavanja o svojim vanjskim bankovnim računima. Ustvari, oni su se udružili protiv SAD-a kako bi prevarili ministarstva pravosuđa i financija skrivajući prihod od svoga lobističkog rada u korist ukrajinskih političara koji su povezani s Kremljem. Manafort je očito imao veze s ruskim organiziranim kriminalom koji se teško može odvojiti od kremaljske oligarhije.

FBI-eva optužnica posebno detaljno navodi da je on mimo svih propisa primao milijune dolara od biznismena blisko povezanog s jednim od najozloglašenijih ruskih kriminalaca, Semjonom Mogiljevičem. FBI navodi da je Mogiljevič, koji se nalazi pod zaštitom Kremlja, odgovoran za krijumčarenje oružja, naručivanje ubojstava i međunarodnu prostituciju. Optužujući Manaforta i Gatesa za financijske malverzacije koje bi mogle rezultirati dugim zatvorskim kaznama, Mueller je tražio njihovu suradnju u pribavljanju informacija koje će voditi do optužnica protiv Trumpovih suradnika.

Mueller također signalizira širem Trumpovu krugu da neće ostaviti niti jedan kamen nepreokrenut kako bi razotkrio kriminalno ponašanje. Treći smjer FBI-eve istrage udara još bliže Trumpovoj kući i uključuje moguću opstrukciju pravosuđa Trumpovih bliskih suradnika. Zet Kushner predao je gomilu dokumenata tijekom istrage njegove uloge u davanju otkaza bivšem direktoru FBI-a Comeyju.

Trump je, očito, naivno vjerovao da će uklanjanjem Comeyja prekinuti rusku istragu. Umjesto toga, doveden je još učinkovitiji posebni savjetnik za istragu. Naime, Ministarstvo pravosuđa je nastojalo očuvati svoju neovisnost od Bijele kuće. Kushnerova istraga indicira da Muellerova potraga za kriminalitetom ne uključuje samo izbornu kampanju, nego i aktivnosti sadašnje administracije. Sam Trump mogao bi biti upleten u opstrukciju pravde i prikrivanje svojih spoznaja o tajnim susretima između svoje kampanje i pojedinaca koji imaju veze s Kremljem.

Osim toga, sam Kushner je pod istragom zbog mogućih kriminalnih veza s ruskom bankom koja je pod američkim sankcijama. Kako se istraga posebnog savjetnika produbljuje, Washington je u neizvjesnosti predviđajući nova otkrića. Pitanje svih pitanje za istražitelje FBI-a glasi: jesu li Trump i njegovi bliski partneri radili sa stranim vladama, te posebno jednom koja je veliki protivnik SAD-a, s ciljem manipulacije američkim izborima. Ako se to potvrdi, te bi aktivnosti predstavljale izdaju i jamčile bi opoziv, pa čak i utamničenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:53