IZA KULISA

SVI O TOME ŠUTE, A RADI SE O NEVIĐENOM SKANDALU Ono što je napravila bivša šefica Ustavnog suda stostruko nadmašuje kaznu od 5500 kuna

 
 CROPIX

Ono što je u normalnim, uređenim državama prvorazredni skandal, u Hrvatskoj je fusnota. Pa će ovdašnji mediji tek kao usputnu vijest publicirati jučerašnju odluku Antikorupcijskog povjerenstva prema kojoj je bivša predsjednica Ustavnog suda de facto prevarila državu tako što je šest mjeseci primala dužnosničku naknadu, iako je to smjela činiti tek 60 dana. O svemu šute političari, šute suci, iako se radi o skandalu čiji razmjeri stostruko nadmašuju 5500 kuna, što je visina iznosa kojim se željelo kazniti gospođu Omejec.

Zašto je skandalozna situacija u kojoj se našla Jasna Omejec?

Zato jer - iako formalno nije kažnjena - u pitanju je dugogodišnja predsjednica Ustavnog suda, institucije koja je posljednjih godina iznad Sabora i Vlade. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je pola godine nakon prestanka obnašanja te dužnosti primala naknadu plaće, iako je imala sporazum o pravu povratka na posao na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Zato je po zakonu imala pravo primiti naknadu od dvije plaće, ali se izvukla jer je od prestanka njezine dužnosti predsjednice Ustavnog suda prošlo više od godinu dana, odlučila je većina unutar Povjerenstva. Bilo je većih skandala vezanih uz ustavne suce, kao kada je Milan Vuković tvrdio da u obrambenom ratu nije moguće počiniti ratni zločin, ali to su bile devedesete, kada su u Hrvatskoj vladala pravila Divljeg zapada, a ne Europske unije.

Možda će se, zbog zaštite digniteta ove časne institucije, iz Ustavnog suda ograditi od postupka svoje bivše predsjednice?

Optimizam je dobar za zdravlje, ali često ne ide ukorak s logikom. Ovdje je premalo prostora za nabrajanje svih skandala u kojima su se nalazili suci i sutkinje Ustavnog suda a da nitko među njima nije bio razriješen, a kamoli kažnjen, barem financijski. Zato će i ovoga puta vuk pojesti magare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:29