IZA KULISA

Svi su primijetili Jezerinčev jeftini ispad o 'najskupljim parfemima', ali u drugom planu je ostao daleko opasniji dio njegove propovijedi

Juraj Jezerinac
 Ranko Šuvar / CROPIX

Bivši vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac već je gotovo četiri godine u mirovini, ali ne miruje.

Tijekom 18 godina, koliko ih je proveo na čelu vojne biskupije, upamćen je po rigoroznim stavovima i kontroverznim propovijedima s nerijetkim verbalnim ispadima i osudama drugih i drugačijih. Tako je, primjerice, zaključio da je agresorski rat u Hrvatskoj bio posljedica ateizacije, u medijima je prepoznavao Sotonu, citirao je Thompsonove stihove, uključujući ustaški pozdrav “Za dom spremni”, obračunavao se s istospolnim zajednicama...

A ovaj je tjedan nadmašio samoga sebe.

“Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da djeca nemaju ta prava i znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi, najskuplji parfemi!”, obznanio je na proslavi 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “Sveti Valentin”, na kojoj je predvodio misno slavlje.

I po tome ćemo ga pamtiti - kako je, u tijeku donošenja novog zakona o pobačaju, on odabrao baš ovaj aspekt da se s oltara uključi u raspravu.

No, od ovog jeftinog ispada daleko je znakovitiji ostatak njegove propovijedi, koji je ostao u drugom planu. Koji dan prije nego što je u Australiji kardinal George Pell (77) nepravomoćno osuđen za seksualno zlostavljanje djece u dobi od 12 i 13 godina, na što su australski biskupi i Sveta Stolica reagirali priopćenjem da se mole za pravdu i “sve one koji su zlostavljani” te se “obvezuju da će učiniti sve što je moguće kako bi osigurali da Crkva bude sigurno mjesto, posebno za mlade i ranjive”, naš mons. Jezerinac zaključio je da Crkva proživljava žestoki udar. “Zanimljivo, spominju se samo slučajevi, da ne spominjem o čemu je riječ, koji su se dogodili prije 50-60 godina, sad ti to dokaži”.

Na skupe parfeme možemo reagirati podsmijehom. No ovakvo poimanje seksualnog zlostavljanja djece krajnje je opasno, osobito ako prođe bez reakcije nacionalnog vrha Katoličke crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:03